Pauel promenio stav po pitanju visoke inflacije

Omikron soj uticao na pad berzanskih indeksa

BerzaNovacSvetVesti

2.12.2021 11:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Omikron soj uticao na pad berzanskih indeksa Omikron soj uticao na pad berzanskih indeksa
Wall Street je odreagovao zbirnim padom vrednosti akcija u sredu jer su ulagače zabrinuli komentari predsednika Federalnih rezervi (FED) o inflaciji, kao i prvi... Omikron soj uticao na pad berzanskih indeksa

Wall Street je odreagovao zbirnim padom vrednosti akcija u sredu jer su ulagače zabrinuli komentari predsednika Federalnih rezervi (FED) o inflaciji, kao i prvi slučaj omikron varijante korona virusa u Sjedinjenim Američkim Državama.

Indeks Dow Jones je pao 461 bod ili 1,34 odsto, na 34.022 boda, dok je S&P 500 niži 1,18 odsto, na 4.513 poena, a Nasdaq indeks 1,83 odsto, na 15.254 boda.

Na samom početku trgovanja pomenuti indeksi su snažno porasli, pa je S&P 500 u jednom trenutku bio u plusu 1,9 odsto. Međutim, u drugom delu trgovanja indeksi su izgubili sve dobitke i zabeležili oštar pad drugi dan zaredom, prenosi crnogorska agencija Mina.

Ulagače je pokolebala vest o prvom slučaju zaraze omikron varijantom korona virusa u SAD kod osobe koja je došla iz Južnoafričke Republike.

Iako doktori iz Južnoafričke Republike, gde se ta varijanta prvo pojavila, tvrde da simptomi ove bolesti nisu teži u poređenju sa ostalim varijantama virusa, mnoge zemlje zaoštravaju granične kontrole.

Omikron varijanta virusa mogla bi biti zaraznija od prethodnih i otporna na sadašnje vakcine, pa se ulagači plaše ponovnog zatvaranja ekonomija, što bi usporilo oporavak od korona krize.

Ulagače je dodatno pokolebao predsednik FED Džerom Pauel (Jerome Powell), koji je u drugom danu izveštavanja Kongresa o ekonomskoj situaciji kazao da FED mora da bude spreman da reaguje u slučaju da inflacija ne splasne u drugoj polovini naredne godine.

Wall Street je oštro pao dan nakon što je Pauel naznačio da visoku inflaciju više ne smatra privremenom i da će FED zbog toga ponovo razmotriti planove smanjenja programa otkupa obveznica na narednoj sednici za dve nedelje.

To je na tržištu podstaklo špekulacije da bi zbog inflacije, koja bi mogla ostati visoka duže nego što se procenjivalo, FED mogao ubrzati proces ukidanja programa kupovine obveznica, a potom i povećati kamate pre nego što se očekivalo.

Na evropskim berzama cene akcija su snažno porasle. Londonski FTSE indeks viši je za 1,55 odsto, na 7.168 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao za 2,47 odsto, na 15.472 poena, a pariski CAC 2,39 odsto, na 6.881 bod.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...