Pesimistične prognoze uznemirile investitore

Omikron virus oborio vrednosti akcija i nafte

BerzaEULifestyleNovacSvetVestiZdravlje

30.11.2021 15:16 Autor: Vladimir Jokanović 0

Omikron virus oborio vrednosti akcija i nafte Omikron virus oborio vrednosti akcija i nafte
Izvršni direktor Moderne predvideo je da će postojeće vakcine protiv Covid-19 biti mnogo manje efikasne protiv nove varijante korona virusa, omikron, nego protiv ranijih... Omikron virus oborio vrednosti akcija i nafte

Izvršni direktor Moderne predvideo je da će postojeće vakcine protiv Covid-19 biti mnogo manje efikasne protiv nove varijante korona virusa, omikron, nego protiv ranijih sojeva, kao i da će proći meseci pre nego što farmaceutske kompanije budu mogle da proizvedu nove vakcine u velikom obimu.

Prvi čovek Moderne Stefan Bonsel (Stephane Bancel) naveo je da veliki broj mutacija omikron, kojima virus prodire u ljudske ćelije, sugerišu da će postojeće vakcine morati da se modifikuju iduće godine, prenosi Financial Times. On je naveo da je potrebno sačekati još podataka, ali da su svi naučnici sa kojima je razgovarao rekli da „ovo neće biti dobro“.

Komentari izvršnog direktora Moderne dolaze u trenutku kada stručnjaci za javno zdravlje i političari pokušavaju da daju optimističan ton o kapacitetu postojećih vakcina u pogledu zaštite od varijacije omikron.

Direktor farmaceutske kompanije Pfizer i bivši komesar američke administracije za hranu i lekove Skot Gotlib (Scott Gottlieb), rekao je za CNBC da „postoji razuman stepen poverenja u vakcine koje se primaju u tri doze“ i da vakcinisanima pružaju prilično dobru zaštitu od nove varijante Covid-19.

Izvor: Google

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) naveo je da omikron „razlog za zabrinutost, a ne razlog za paniku“, dodajući da vladini medicinski stručnjaci „veruju da će vakcine nastaviti da pružaju određeni stepen zaštite od teških bolesti“.

Predviđanja šefa Moderne uznemirila su investitore u Evropi i Aziji, što se ogleda u padu cena berzanskih akcija i cena nafte. Panevropski indeks Stoxx 600 izgubio je oko jedan odsto vrednosti, britanski FTSE 100 oko 0,9 odsto, nemački DAX više od 1,2 procenta, a francuski CAC 40 za više od jedan odsto. Hongkonški indeks Hang Seng oslabio je za 2,3 odsto.

Izvor: Google

Posle rasta vrednosti u ponedeljak cene nafte ponovo su pale u utorak. Severnomorska nafta Brent izgubila je više od tri odsto vrednosti, pa se njome trgovalo po ceni 71,18 dolara za barel u rano popodne (CET). Američka nafta WTI pojeftinila je za više od 2,6 procenata, a njena cena pala je na 68,12 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice.

Analitičari predviđaju da će nagle promene na tržištima akcija i nafte biti privremene, kao što je to bilo u slučaju delta varijacije korona virusa. S druge strane, medicinski stručnjaci, uključujući Bonsela, nisu očekivali da će se mutacija kao što je omikron pojaviti tako rano, predviđajući njenu pojavu za godinu ili dve.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...