robna trgovina ostala slaba u istočnoj Aziji

Opala trgovina robom zemalja G20 po prvi put u poslednje dve godine

SvetVesti

22.11.2022 18:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Opala trgovina robom zemalja G20 po prvi put u poslednje dve godine Opala trgovina robom zemalja G20 po prvi put u poslednje dve godine
Međunarodna trgovina robom Grupe 20 (G20) smanjila se po prvi put u poslednje dve godine u trećem kvartalu 2022, zbog usporavanja globalne tražnje i... Opala trgovina robom zemalja G20 po prvi put u poslednje dve godine

Međunarodna trgovina robom Grupe 20 (G20) smanjila se po prvi put u poslednje dve godine u trećem kvartalu 2022, zbog usporavanja globalne tražnje i povlačenja cena roba, saopštila je u utorak Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Izraženo u američkim dolarima, izvoz i uvoz smanjeni su za 1,3 odsto i 1,1 procenat, respektivno, u odnosu na prethodni kvartal, prenosi Anadolu Agency.

„Prerano je za izvlačenje bilo kakvih konkretnih zaključaka, međutim, ovaj najnoviji razvoj trgovine robom G20 zaslužuje dalje praćenje jer se globalna ekonomija suočava sa više prepreka, uključujući monetarno pooštravanje, smanjenje cena roba i hlađenje potražnje“, rekao je Pol Šrajer (Paul Schreyer), glavni statističar OECD-a.

Pad cena nafte oslabio je izvoz robe u Severnoj Americi u periodu jul-septembar, pri čemu su SAD i Meksiko zabeležile sporiji rast nego u prethodnim kvartalima.

U EU, robni izvoz i uvoz opali su za 1,5 odsto i 0,7 procenata, respektivno, u istom periodu.

OECD je naglasio da je robna trgovina ostala slaba u istočnoj Aziji, uprkos povećanju prodaje elektronike i mašina.

Japanski izvoz je opao za 0,3 odsto na kvartalnom nivou, a južnokorejski za jedan procenat za tri meseca do septembra. S druge strane, kineski izvoz je u istom periodu porastao za 0,7 odsto.

Rast trgovine uslugama G20 zadržao je opadajući trend u trećem kvartalu, uz rast izvoza od 0,3 i 1,7 odsto, respektivno, pošto je vrednost transportnih usluga smanjena zbog pada troškova transporta.

  • TATJANA

    22.11.2022 #1 Author

    Zbog usporavanja globalne tražnje očekivalo se tako nesto

    Odgovori

  • GOCA BG

    22.11.2022 #2 Author

    I to je bilo pitanje dana kada ce se dogoditi…

    Odgovori

  • goca87

    23.11.2022 #3 Author

    Očekivanooo

    Odgovori

  • Coka13

    24.11.2022 #4 Author

    Da li je očekivano da sve ostane isto iako je kriza na globalnom nivou sve veća? Potpuno je normalno da opadne trgovina u uslovima u kojima svi živimo.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...