NAJAVA NASTAVKA OGRANIČENJA PROIZVODNJE “CRNOG ZLATA“

OPEC+ ne razmatra povećanje dnevne produkcije nafte

SvetVesti

31.3.2021 08:27 Autor: Vladimir Jokanović 0

OPEC+ ne razmatra povećanje dnevne produkcije nafte OPEC+ ne razmatra povećanje dnevne produkcije nafte
Saudijska Arabija je spremna da podrži produženje sporazuma OPEC+ o smanjenju proizvodnje sirove nafte na maj i jun. Rijad je takođe voljan da nastavi... OPEC+ ne razmatra povećanje dnevne produkcije nafte

Saudijska Arabija je spremna da podrži produženje sporazuma OPEC+ o smanjenju proizvodnje sirove nafte na maj i jun. Rijad je takođe voljan da nastavi sa redukcijom sopstvene proizvodnje kako bi podržao rast cena koje su pod pritiskom zbog obnavljanja mera zatvaranja usled pandemije Covid-19.

Nakon stabilnog porasta cena nafte početkom ove godine, grupa OPEC+ se nadala da će ublažiti rezanje proizvodnje, ali su pooštravanja korona mera i nova zaključavanja u mnogim evropskim zemljama potisnula cene sa ovogodišnjih maksimalnih nivoa, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

To će najverovatnije podstaći Organizaciju zemalja izvoznica nafte i njene saveznike da u četvrtak produže sporazum o smanjenju proizvodnje na maj, a Rijad će tražiti da se produži i na jun, naveli su neimenovani izvori iz OPEC+. Predstavnici Saudijske Arabije smatraju da potražnja još nije dovoljno snažna i žele da spreče pad cena.

Foto: Youtube screenshot

Ministri energetike zemalja OPEC+ dogovorili su se u decembru da od početka tekuće godine proizvode za 7,2 miliona barela manje nafte dnevno nego pre pandemije, odnosno za 500.000 barela više nego prethodnih meseci 2020. Prema ranije postignutom sporazumu planirano je bilo da se dnevna proizvodnja od januara poveća za 1,9 miliona barela, ali se zbog novog talasa pandemije koji je zaustavio rast potražnje od toga odustalo.

Umesto toga, proizvodnja je povećana za 75.000 barela. Od maja do septembra prošle godine, smanjenje proizvodnje ove neformalne naftne alijanse iznosilo je 9,7 miliona barela na dan, ili oko 10 odsto svetske proizvodnje, nakon čega je odlučeno da se ograničenje ublaži jer se potražnja oporavila.

Na sastanku tehničkog komiteta OPEC u utorak, generalni sekretar Mohamed Barkindo naglasio je potrebu da organizacija bude „vrlo oprezna i da budno prati promenljive tržišne uslove“. Moskva će navodno takođe podržati produženje sporazuma, ali će za sebe tražiti još jedno malo povećanje proizvodne kvote.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...