Na regionalnom ekonomskom forumu u Skoplju potpisana tri memoranduma

„Open Balkan“ zamenio Mini Šengen

RegionSrbijaVesti

29.7.2021 14:18 Autor: Vladimir Jokanović 0

„Open Balkan“ zamenio Mini Šengen „Open Balkan“ zamenio Mini Šengen
Lideri Albanije, Severne Makedonije i Srbije potpisali su na regionalnom ekonomskom forumu u Skoplju tri memoranduma i promovisali novi naziv slobodnog prelaska državnih granica... „Open Balkan“ zamenio Mini Šengen

Lideri Albanije, Severne Makedonije i Srbije potpisali su na regionalnom ekonomskom forumu u Skoplju tri memoranduma i promovisali novi naziv slobodnog prelaska državnih granica – Open Balkan, umesto dosadašnjeg Mini Šengen.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama potpisali su u okviru inicijative Open Balkan, Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na ZB i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na ZB, prenosi Telegraf Biznis.

Prvi memorandum trebalo bi da poveća i unapredi ekonomsku saradnju, da pojednostavi u najvećoj mogućoj meri procedure u vezi sa uvozom, izvozom i kretanjem robe. Doprineće i razmeni podataka između carinskih i drugih nadležnih organa u meri u kojoj to dozvoljava zakonodavstvo svake od ugovornih strana.

Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na ZB ima svrhu da ugovorne strane, u skladu sa svojim raspoloživim kapacitetima, pomažu jedna drugoj u slučaju katastrofa i to kada ugovorna strana koja to zatraži nije u stanju da se izbori sa posledicama katastrofe korišćenjem sopstvenih resursa.

Ovim sporazumom ugovorne strane regulišu okvir uslova za dobrovoljno pružanje pomoći u slučaju katastrofa, a posebno u: planiranju i sprovođenju mera zaštite od poplava, zemljotresa, požara, zagađenja životne sredine, plovidbenih nezgoda, radioloških rizika, pandemija, kao i industrijskih i drugih katastrofa. Predviđeno je i uzajamno obaveštavanje o pretnjama, pojavi i posledicama katastrofa.

Uzajamna pomoć u spasavanju, pružanju pomoći i otklanjanju posledica katastrofa kopnenim i vazdušnim snagama i vozilima za intervencije u slučajevima masovnih požara, poplava, zemljotresa i drugih katastrofa. Planirana je i edukacija i obuka osoblja službi i jedinica za zaštitu i spasavanje, vatrogasnih jedinica i drugih pripadnika spasilačkih timova.

Memorandum za slobodan pristup tržištu rada na ZB trebalo bi da pojednostavi procedure kod svih ugovornih strana u pogledu dobijanja radnih dozvola za državljane svake od tri zemlje, kao i u pogledu korišćenja dobijenih radnih dozvola na teritoriji bilo koje od njih. Pored trojice lidera, forum je okupio privredne delegacije iz sve tri države.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...