Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Iako i ove godine nema sajma automobila, na snazi brojne pogodnosti auto kuća

Opet se prvo prodaju najskuplji modeli vozila, kao da više nema kovid krize

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

2.5.2021 20:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Opet se prvo prodaju najskuplji modeli vozila, kao da više nema kovid krize Opet se prvo prodaju najskuplji modeli vozila, kao da više nema kovid krize
Iako je prošle godine prodaja opala za 26 odsto, početak ove godine doneo je neočekivani rast prodaje, prenosi RTS. Ono što je trend svake... Opet se prvo prodaju najskuplji modeli vozila, kao da više nema kovid krize

Iako je prošle godine prodaja opala za 26 odsto, početak ove godine doneo je neočekivani rast prodaje, prenosi RTS. Ono što je trend svake godine u svetu automobilizma, ponovilo se i ove godine. Novi modeli skupih vozila rasprodati su, pojedinci čekaju nove modele i do 30.000 evra.

Iako nema promocije automobila, popusti i razne vrste poklona očekuju kupce. U udruženju uvoznika nisu optimisti, ali kažu da je situacija kod nas mnogo bolja nego u okruženju.

„Pošto sajma neće biti, vidimo da mnogi brendovi oglašavaju sajamske uslove koji su u ovoj sezoni nešto na šta su kupci navikli. Imamo i usporenu isporuku novih vozila, zbog zaustavljanja proizvodnje kod pojedinih proizvođača, tako da sam rast prodaje u nekom procentu ne očekujemo“, navodi Aleksandra Graovac, sekretar Udruženja Asocijacije uvoznika vozila i delova.

Tržište je živnulo od kako je počeo proces reciklaže, kažu u jedinoj domaćoj fabrici automobile „FCA Kragujevac“. Kupuje se više u prva tri meseca ove godine.

„Tržište ove godine raste u proseku osam odsto od čega su putnički automobili devet odsto, a komercijalna vozila pet odsto. Kada su fizička lica u pitanju, povećanje prodaje je 38 odsto. Ako pričamo o 2019. godini koja nije imala kovid, rast je 28 odsto. Mnogi bi pomislili da smo izašli iz krize, međutim, ja to ne mogu da tvrdim jer sajma nije bilo i nije bilo apstinecije u kupovini u prva tri meseca“, ukazuje Boris Čučković iz „FCA Kragujevac“.

I dalje imamo subvencije za električna i hibridna vozila za šta je odvojeno skoro milion evra. „Čisto“ električno vozilo ima subvenciju od 5.000 evra, dok hibridi imaju polovinu od toga.

Tagovi
U FOKUSU

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...