Borba protiv korona virusa traje

Opet više od 3.000 zaraženih, ali i više testiranih

SrbijaVesti

13.4.2021 15:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Opet više od 3.000 zaraženih, ali i više testiranih Opet više od 3.000 zaraženih, ali i više testiranih
U Srbiji su prema najnovijim podacima do 15 časova u utorak, 13 aprila 2021. godine, registrovana ukupno 648.745 potvrđena slučaja oboljevanja od virusa Covid-19.... Opet više od 3.000 zaraženih, ali i više testiranih

U Srbiji su prema najnovijim podacima do 15 časova u utorak, 13 aprila 2021. godine, registrovana ukupno 648.745 potvrđena slučaja oboljevanja od virusa Covid-19.

Od poslednjeg izveštaja testirano je 16.116 osoba, od kojih su 3.572 pozitivne, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

Do 15 časova u Republici Srbiji na virus korona testirano je ukupno 3.617.179 osoba koje su ispunjavale kriterijume.

Broj hospitalizovanih osoba je 7.809, dok je na respiratorima trenutno 247 pacijenata.

U poslednja 24 sata od posledica korona virusa preminulo je 35 osoba. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 5.808. Procenat smrtnosti u Srbiji od korona virusa je 0,89 odsto.

Konov koeficijent iznosi 22,16 odsto, a predstavlja odnos između broja pozitivnih i ukupnog broja testiranih u jednom danu. Da bismo mogli da kažemo da je situacija sa epidemijom mirna, taj procenat bi trebalo da bude do 0,5 odsto, a sve više od 2,5 odsto je zabrinjavajuće.

Vakcinacija za ugostiteljske radnike od ponedeljka

U Beogradu će od ponedeljka početi vakcinacija protiv korona virusa zaposlenih u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, ali i drugim uslužnim delatnostima kao što su frizeri, zaposleni u salonima lepote, pekari…, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, nakon sastanka sa predstavnicima Privredne komore Srbije i zaposlenih u uslužnim delatnostima.

Vesić je podsetio da je do sada u Beogradu vakcinisano 38 odsto, a revakcinisano više od 25,5 punoletnog stanovništva i istakao da se nastavlja sa organizacijom imunizacije građana.

U Srbiji se razvija i domaći antigenski test na korona virus, a profesorka Hemijskog fakulteta i šefica tima koji radi na tom projektu Tanja Ćirković Veličković kaže da osnovni test može biti gotov do kraja ove godine.

„Verujem da imamo potencijala da budemo regionalni centar za proizvodnju takve vrste testova za brzu detekciju korona virusa, čak i mutiranih sojeva i novih pretnji te vrste“, rekla je Ćirković Veličković za TV N1.

Kako se navodi, reč je o testu koji kombinuje karakteristike antigenskog i PCR testa, konkretno multiplikaciju koja se radi prilikom PCR testiranja – kada se geni virusa umnožavaju milijardu puta kako bi se mogli detektovati. Ćirković Veličković kaže da će to podići osetljivost, a samim tim i pouzdanost testa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...