Korona u Srbiji ne posustaje, moguće ponovno zaključavanje

Opet više od 3.000 zaraženih u jednom danu, zasedao i Krizni štab

Vesti

1.3.2021 15:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Opet više od 3.000 zaraženih u jednom danu, zasedao i Krizni štab Opet više od 3.000 zaraženih u jednom danu, zasedao i Krizni štab
Prema najnovijim podacima u Srbiji je do 15 časova u ponedeljak, 1. marta 2021. godine, registrovano ukupno 462.728‬ potvrđenih slučajeva obolelih od virusa Covid-19.... Opet više od 3.000 zaraženih u jednom danu, zasedao i Krizni štab

Prema najnovijim podacima u Srbiji je do 15 časova u ponedeljak, 1. marta 2021. godine, registrovano ukupno 462.728‬ potvrđenih slučajeva obolelih od virusa Covid-19.

Od poslednjeg izveštaja testirano je 13.286 osoba, od kojih je 3.469 pozitivno, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

Do 15 časova u Republici Srbiji na virus korona testirane su ukupno 2.953.793 osobe koje su ispunjavale kriterijume.

Broj hospitalizovanih osoba je 3.977, dok su na respiratorima trenutno 164 pacijenta.

U poslednja 24 sata od posledica korona virusa preminulo je 16 osoba. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 4.459. Procenat smrtnosti u Srbiji od korona virusa je 0,97 odsto.

Konov koeficijent iznosi 26,11 odsto, a predstavlja odnos između broja pozitivnih i ukupnog broja testiranih u jednom danu. Da bismo mogli da kažemo da je situacija sa epidemijom mirna, taj procenat bi trebalo da bude do 0,5 odsto, a sve više od 2,5 odsto je zabrinjavajuće.

Skraćeno radno vreme nije dalo trezultate

Medicinski deo Kriznog štaba zatražio je na današnjoj sednici da se uvede potpuno zaključavanje, a konačna odluka biće doneta kroz nekoliko dana, preneo je novinarima posle sednice pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković.

„Beleži se povećanje broja zaraženih i ono što je medicinski deo štaba predložio, je da se maksimalno spreči mogućnost svih kontakata, jedino kroz vid vanrednog stanja, odnosno policijskog časa. To vide kao mogućnost za rešenje situacije u kojoj se nalazimo“, rekao je Gojković.

On je naveo da je stav tog dela štaba „jasno i decidno“da bi u ovom trenutku to bilo najcelishodnije rešenje, bez ulaženja u to kakve bi posledice „lockdown“ izazvao.

Gojković je istakao da je ostalo da se članovi Štaba sastanu u „sledećih dan, dva“ ponovo, da se do tada obave različite konsultacije i da se zatim donese odluka adekvatna i najbolja za sve.

„Apsolutno moramo voditi računa o javnom zdravlju, ineteresu naših građana, i zdravlja, ali se moramo voditi i mišlju kako ćemo kao država nakon godinu dana u svemu ovome, da podnesemo ne samo ekonomski, nego i u ostalim aspektima, sociološki, psihološki, mentalno eventualno novi lockdown“, rekao je Gojković.

Vakcine pristižu u Srbiju

U Srbiju je u nedelju uveče stiglo 100.000 ruskih vakcina sputnik V, a u ponedeljak je dopremljen i novi kontigent od 58.50 doza vakcina kompanija Pfizer-BioNTech, potvrđeno je u Ministarstvu zdravlja.

Vakcine su dopremljene u Institut „Torlak“, odakle će biti distribuirane punktovima za vakcinaciju.

Foto: Printscreen youtube

Očekuje se da 5. marta u našu zemlju stigne i još pola miliona kineske vakcine Sinopharm.

Prema poslednjim podacima vlade, do sada su u našoj zemlji date 1.436.682 doze vakcine protiv korona virusa, a 511.999 ljudi je revakcinisano, odnosno dobilo i drugu dozu vakcine.

Kada je reč o broju vakcinacija na million stanovnika, Srbija je na šestom mestu u svetu – posle Izraela, Sejšela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije i SAD.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...