OZBILJNA SITUACIJA SA KORONA VIRUSOM

Opet više od 3.000 zaraženih u Srbiji, moguće pooštravanje mera za vikend

SrbijaVesti

24.2.2021 15:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Opet više od 3.000 zaraženih u Srbiji, moguće pooštravanje mera za vikend Opet više od 3.000 zaraženih u Srbiji, moguće pooštravanje mera za vikend
Prema najnovijim podacima u Srbiji je do 15 časova u sredu, 24. februara 2021. godine, registrovano ukupno 446.313‬ potvrđenih slučajeva obolelih od virusa Covid-19.... Opet više od 3.000 zaraženih u Srbiji, moguće pooštravanje mera za vikend

Prema najnovijim podacima u Srbiji je do 15 časova u sredu, 24. februara 2021. godine, registrovano ukupno 446.313‬ potvrđenih slučajeva obolelih od virusa Covid-19.

Od poslednjeg izveštaja testirane su 15.200 osoba, od kojih je 3.460 pozitivno, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

Do 15 časova u Republici Srbiji na virus korona testirano je ukupno 2,888,376 osoba koje su ispunjavale kriterijume.

Broj hospitalizovanih osoba je 3,776, dok su na respiratorima trenutno 152 pacijenta.

U poslednja 24 sata od posledica korona virusa preminulo je 17 osoba. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 4.383. Procenat smrtnosti u Srbiji od korona virusa je 0,98 odsto.

Konov koeficijent iznosi 22,76 odsto, a predstavlja odnos između broja pozitivnih i ukupnog broja testiranih u jednom danu. Da bismo mogli da kažemo da je situacija sa epidemijom mirna, taj procenat bi trebalo da bude do 0,5 odsto, a sve više od 2,5 odsto je zabrinjavajuće.

Krizni štab u petak o pojačanim merama tokom vikneda

Na današnjoj sednici Kriznog štaba nisu usvojene nove epidemiološke mere, ali jedinstven je stav da se preko vikenda mora nešto preduzeti, pa će odluka o tome biti doneta na narednoj sednici štaba, u petak, saopštio je epidemiolog dr Predrag Kon.

„U toku sastanka bilo je razmena mišljenja, različitih stavova, ali došli smo do jedinstvenog stava da se preko vikenda mora preduzeti nešto, a ostavljeno je da se to iskristališe i pripremi predlog koji bi u petak bio usvojen“, rekao je Kon novinarima nakon sednice.

On je naveo da je jasno konstatovano da su mesta odakle se prenosi infekcija – ski centri, zimovališta.

Kon je istakao da se epidemiološka situacija i dalje pogoršava i da je neophodno maksimalno pojačati kontrolu, koja je, dodao je, u poslednjih nekoliko nedelja i bila pojačana.

„To treba nastaviti kako bi se sprečilo dalje ubrzano prenošenje virusa“, rekao je Kon.

On je naveo da će se pojačati i nadzor nad obolevanjem u školama.

„Za sada nemamo podatke koji bi ukazivali na veliki rizik, a to je važno, jer iskustva iz drugih zemalja pokazuju da se prenošenje dešavalo u školama“, rekao je Kon.

On je podsetio da svaka škola ima mogućnost da, ako se u jednoj grupi pojave dva slučaja zaraze, cela grupa prelazi na onlajn nastavu, odnosno to je u nadležnosti svake skole i lokalnog zavoda na terenu.

Prema najnovijim podacima Vlade, u Srbiji je izvršeno 1.300.330 vakcinacija protiv korona virusa i 472.769 revakcinacije.

Prema broju vakcinacija na milion stanovnika, Srbija je druga u Evropi, posle Velike Britanije, a u svetu je naša zemlja na 6. mestu. Prema broju revakcinacija na milion stanovnika naša zemlja je prva u Evropi, ispred Malte i Islanda, dok je u svetu naša zemlja na trećem mestu, iza Izraela i Sejšela.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...