OPORAVAK AMERIČKE EKONOMIJE NA KLIMAVIM NOGAMA Rast zapošljavanja u SAD usporio u julu

SvetVesti

8.8.2020 11:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

OPORAVAK AMERIČKE EKONOMIJE NA KLIMAVIM NOGAMA Rast zapošljavanja u SAD usporio u julu OPORAVAK AMERIČKE EKONOMIJE NA KLIMAVIM NOGAMA Rast zapošljavanja u SAD usporio u julu
Rast zapošljava u SAD je znatno usporio tokom jula usled ponovnog povećanja broja nozovaraženih virusom Covid-19, što Rojters tumači kao još jedan dokaz da... OPORAVAK AMERIČKE EKONOMIJE NA KLIMAVIM NOGAMA Rast zapošljavanja u SAD usporio u julu

Rast zapošljava u SAD je znatno usporio tokom jula usled ponovnog povećanja broja nozovaraženih virusom Covid-19, što Rojters tumači kao još jedan dokaz da je oporavak američke ekonomije od recesije uzrokovane pandemijom na klimavim nogama.

Broj radnika na platnim spiskovima kompanija u nepoljoprivrednom sektoru povećao se za 1,7 miliona prošlog meseca, nakon rekordnih rasta od skoro 4,8 miliona u junu.

Broj radnih mesta na platnim spiskovima je za 12,9 miliona ispod nivoa pre pandemije. Zaposlenost u SAD je u februaru dostigla 152,5 miliona ljudi.

Prošlog meseca je usporavanje rasta zapošljavanja zabeleženo u svim sektorima, osim u državnoj administraciji.

Industrija rekreacije i ugostiteljstvo zaposlili su 592.000 radnika, što čini otprilike trećinuu novozaposlenih na platnim spiskovima u nepoljoprivrednom sektoru. Većina radnih mesta se odnosi na restorane i barove.

Zaposlenost u maloprodaji je porasla za 258.000 radnih mesta, od čega se gotovo polovina odnosi na prodavnice odeće i aksesoara. U administraciji je zaposlenost povećana u julu za 301.000 radnih mesta, uglavnom u sferi obrazovanja.

Američka televizija CNN je prenela da je stopa nezaposlenosti u SAD pala na 10,2 posto, prema podacima Kancelarije sa statistiku tržišta rada, ali da je i dalje iznad nivoa od 10 procenata koji je zabeležen za vreme Velike recesije u oktobru 2009. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...