Rast cena u drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji

Oporavak domaće potražnje u Kini

SvetVesti

13.5.2024 09:53 Autor: Vladimir Jokanović 2

Oporavak domaće potražnje u Kini Oporavak domaće potražnje u Kini
Potrošačke cene u Kini porasle su treći mesec zaredom u aprilu, dok su cene proizvođača nastavile da padaju, što ukazuje na poboljšanje domaće potražnje,... Oporavak domaće potražnje u Kini

Potrošačke cene u Kini porasle su treći mesec zaredom u aprilu, dok su cene proizvođača nastavile da padaju, što ukazuje na poboljšanje domaće potražnje, dok se Peking suočava sa izazovima u pokušaju da ojača ekonomiju.

Ovi pažljivo praćeni podaci dolaze nakon podataka o uvozu za april koji su bili bolji od očekivanih, što sugeriše da bi niz mera podrške tokom poslednjih nekoliko meseci mogao doprineti povećanju potrošačkog poverenja, prenosi Reuters.

Podaci Nacionalnog biroa za statistiku pokazali su da su potrošačke cene u aprilu porasle za 0,3 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, u poređenju sa rastom od 0,1 odsto u martu i predviđanjima kojima je najavljen rast od 0,2 odsto.

Izuzmajući cene hrane i energije, podaci o potrošačkoj inflaciji sugerišu povratak potražnje, posebno u sektorima usluga, ocenjuju analitičari. Osnovna inflacija, koja isključuje volatilne cene hrane i goriva, porasla je 0,7 odsto u aprilu, u poređenju sa rastom od 0,6 odsto u martu.

Ukupni indeks potrošačkih cena (CPI) porastao je za 0,1 odsto u odnosu na prethodni mesec, nadmašivši prognozu pada od 0,1 odsto u anketi i preokrenuvši pad od jedan procenat u martu.

Većina posmatrača iz Kine tvrdi da Peking i dalje ima posla, iako bi momentum mogao biti neodrživ, budući da zvanične ankete pokazuju smanjenje aktivnosti u fabrikama i uslužnim sektorima, dok dugotrajna kriza na tržištu nekretnina ne jenjava, što dodatno opravdava potrebu za više političke podrške.

  • SABRINA

    13.5.2024 #1 Author

    Kada se i jedna Kina bori sa inflacijom…šta reći

    Odgovori

  • STEPA

    13.5.2024 #2 Author

    Verujem da će se Kinezi najbolje snaći u tom problemu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.