prva investicija ove kompanije van evropske unije

Oracle otvorio regionalni IT centar u Kragujevcu

Hi-techSrbijaVesti

10.5.2022 15:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Oracle otvorio regionalni IT centar u Kragujevcu Oracle otvorio regionalni IT centar u Kragujevcu
U Državnom data centru potpisan je u utorak komercijalni ugovor sa korporacijom Oracle koja je investirala u otvaranje prvog regionalnog centra u jugoistočnoj Evropi... Oracle otvorio regionalni IT centar u Kragujevcu

U Državnom data centru potpisan je u utorak komercijalni ugovor sa korporacijom Oracle koja je investirala u otvaranje prvog regionalnog centra u jugoistočnoj Evropi i IT infrastrukturu za pružanje IT usluga u različitim sektorima.

Ugovor su potpisali potpredsednik za tehnologije „u oblaku“ i regionalni direktor za severnu i istočnu Evropu korporacije Oracle Kenet Johansen (Kenneth Johansen) i direktor Data Cloud Tehnology Danilo Savić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je novinarima, nakon potpisivanja ugovora, da je današnji događaj „mala kruna uspeha naše digitalizacije“. Ona je navela da je Srbija u prva dva meseca ove godine zabeležila „istorijski rekordan izvoz usluga“ iz našeg informacionog i komunikacionog sektora.

„U prva dva meseca, januar i februar, ukupan izvoz je bio 347 miliona evra. Prošla godina, kada smo izvezli ukupno usluga iz IKT sektora u vrednosti od 1,86 milijardi evra bilaje rekordna“ rekla je Brnabić.

Prva dva meseca ove godine bolja su za čak 42,7 odsto nego ta dva meseca 2021. godine. Brnabić je ocenila da to govori koliko brzo Srbija napreduje i koliki je još potencijal za rast.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović rekao je da je današnji događaj značajan za dodatno pozicioniranje Srbije kao lidera u digitalnoj transformaciji u regionu jugoistočne Evrope, ali i za brži razvoj različitih IT klaud usluga.

„Globalni IT gigant kompanija Oracle donela je odluku da u Srbiji investira u uspostavljanje regionalnog Oracle javnog oblaka, to jest IT softverske i hardverske infrastrukture za pružanje sofisticiranih komercijalnih IT usluga u različitim sektorima, zdravstva, prodaje, bankarstva“, naveo je Jovanović.

On je rekao da se investicija Oracle meri u desetinama miliona evra i da je to prva takva investicija te kompanije u ovom delu Evrope i prva van EU.

„Upravo potpisanim ugovorom između Oracla i naše kompanije Data Cloud Tehnology koji obavlja komercijalne poslove u data centru podrazumeva se zakup prostora za početak od 120 rek ormana sa mogućnošću proširenja za još 300 rek ormana čime se i Oracle i Republika Srbija pozicioniraju kao regionalni IT lideri“, rekao je Jovanović.

On je dodao da otvaranje Oracle javnog oblaka predstavlja iskorak koji je već u fokusu mnogih kompanija u Srbiji, naročito telekom operatora i komercijalnih banaka, ali i drugih pravnih lica koja posluju u zemlji i regionu.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su zamenik šefa misije ambasade Sjedinjenih Američkih Država Džon Ginkla (John Gincla) i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

  • Lolek

    10.5.2022 #1 Author

    silikonska dolina se seli u kg

    Odgovori

  • SNEZANA

    10.5.2022 #2 Author

    Svakako bitna vest za Kragujevac.

    Odgovori

  • kaćica

    10.5.2022 #3 Author

    Svaka cast za nasu zemlju sto ulaze u IT,trenutno najtrazenije zanimanje.

    Odgovori

  • NINO

    11.5.2022 #4 Author

    80% omladine zeli da se bavim IT sektorom, tako da eto prilike za posao i napredovanje.

    Odgovori

  • IVAN

    11.5.2022 #5 Author

    Pa to je sjajno

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    11.5.2022 #6 Author

    Lepo, uvek to podržavam. Samo da mladi pametni ljudi u što većoj meri ostanu u zemlji.

    Odgovori

  • BOJANA

    11.5.2022 #7 Author

    Super,svaka čast.

    Odgovori

  • SLAVICA

    15.10.2023 #8 Author

    Konacno da nije sve u Bg-u

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...