Upućen poziv nadležnima da se vakcinišu

Organizatori ZOI u Pekingu: Očekujemo zaražavanje omikronom

ManifestacijeSvetU fokusuVesti

23.12.2021 20:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Organizatori ZOI u Pekingu: Očekujemo zaražavanje omikronom Organizatori ZOI u Pekingu: Očekujemo zaražavanje omikronom
Organizatori Zimskih olimpijskih igara u Pekingu saopštili su da očekuju određeni broj slučajeva zaražavanja korona virusom tokom dolaska stranaca na Igre i pozvali su... Organizatori ZOI u Pekingu: Očekujemo zaražavanje omikronom

Organizatori Zimskih olimpijskih igara u Pekingu saopštili su da očekuju određeni broj slučajeva zaražavanja korona virusom tokom dolaska stranaca na Igre i pozvali su nadležne i učesnike da se vakcinišu kako bi predupredili omikron varijantu virusa.

Zvaničnici ulažu dodatne napore kako bi se bezbednost saradnika i učesnika Igara održala na najvišem nivou, a Igre će se održati od 4. do 20. februara.

Potpredsednik i generalni sekretar organizacionog komiteta Pekinga Han Zirong rekao je da će se, zbog dolaska velikog broja ljudi iz različitih zemalja, njihov protok povećati, što ujedno povećava verovatnoću za zaražavanje korona virusom.

Kina, koja je ipak zatvorila svoje granice tokom pandemije i koja neće omogućiti dolazak publici iz inostranstva, prijavila je četiri slučaja zaražavanja omikronom, i to od pojedinaca koji dolaze iz inostranstva, prenosi Reuters.

Zvaničnik za dobrobit širom zemlje izjavio je u ponedeljak da je omikron dodatno podstakao prenos podataka u južnoj metropoli Guangdžou (Guangzhou), ne navodeći različite slučajeve.

Inače, zbog brzog širenja omikrona u Severnoj Americi, Nacionalna hokejaška liga je objavila da njeni igrači neće učestvovati na ZOI u Pekingu.

Kineski zvaničnici su, nakon detaljnog analiziranja situacije, izrazili uverenje da se ZOI mogu nastaviti bez obzira na izuzetno zaraznu varijantu Omikrona, prenosi Reuters.

„Čvrsto verujemo da ove mere prevencije korona virusa mogu da smanje rizik od širenja infekcije i mogu da obezbede zdravlje sportista i drugog osoblja na igrama“, rekao je Huang Čun (Huang Chun), još jedan zvaničnik iz organizacionog komiteta.

Osim što je odredio 18 bolnica za osoblje Igara, Peking gradi dve klinike od ne manje od 1.500 kvadratnih metara, a svaka će verovatno biti otvorena 24 sata i u njima će raditi lekari, a komuniciraće se na engleskom jeziku, a nakon skandala koji se nedavno desio.

Naime, poljski klizač Mateuš Sohović (Mateusz Sochowicz) je udario u zatvorenu barijeru koja je trebalo da bude otvorena tokom sesije treninga, a kasnije je izjavio da je osoblje bolnice u koju je bio zbrinut pokazalo veliku nesposobnost i neprofesionalnost jer je neko od članova medicinskog pokušao da mu dodirne otkrivenu kost rukavicom, prenosi Reuters.

Takmičarska mesta u Pekingu mogu imati 74 vozila hitne pomoći i 1.140 članova medicinskog osoblja na licu mesta.

Podsetimo, Kina je početkom meseca osudila planirani američki diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara 2022. i zapretila da će uzvratiti recipročnom merom.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan (Zhao Lijian) rekao je da će Kina preduzeti odlučne kontramere, nakon što su Sjedinjene Američke Države objavile da neće slati diplomate u Peking zbog zabrinutosti u vezi sa stanjem ljudskih prava u Kini.

Liđian je zbog toga optužio SAD za kršenje političke neutralnosti u sportu, dodajući da je najavljen bojkot zasnovan na lažima i glasinama.

Napetosti između SAD i Kine su velike posebno pošto su američke vlasti optužile Kinu za represiju nad pretežno muslimanskom manjinom Ujgura u zapadnom regionu Šinđjanga što je Kina odlučno negirala.

Inače, SAD-u se pridružila i Australija u bojkotu, čiji je premijer Skot Morison (Scott Morrison) rekao je da je ta odluka njegove vlade odgovor na kršenje ljudskih prava u kineskoj provinciji Sinđan (Xinjiang) i na mnoga druga pitanja koja, kako je naveo, Australija dosledno postavlja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...