Diplomatski pritisak na Peking

Australija se pridružila SAD u bojkotu Zimske olimpijade u Kini

SvetVesti

8.12.2021 16:35 Autor: Vladimir Jokanović 2

Australija se pridružila SAD u bojkotu Zimske olimpijade u Kini Australija se pridružila SAD u bojkotu Zimske olimpijade u Kini
Australija je saopštila da će se pridružiti Sjedinjenim Američkim Državama u diplomatskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara u Kini 2022. godine. Premijer Australije Skot Morison... Australija se pridružila SAD u bojkotu Zimske olimpijade u Kini

Australija je saopštila da će se pridružiti Sjedinjenim Američkim Državama u diplomatskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara u Kini 2022. godine. Premijer Australije Skot Morison (Scott Morrison) rekao je da je ta odluka njegove vlade odgovor na „kršenje ljudskih prava“ u kineskoj provinciji Sinđan i na „mnoga druga pitanja koja Australija dosledno postavlja“.

Kina je ranije osudila saopštenje SAD koje su prve najavile diplomatski bojkot Igara i zapretila je da će uzvratiti, ne navodeći detalje, prenosi BBC. Vašington je saopštio da neće poslati diplomate na Olimpijske igre u Pekingu, zbog zabrinutosti u vezi sa stanjem ljudskih prava u Kini.

Kako je preneo CNN, Bela kuća je navela da neće poslati zvaničnu delegaciju u Peking zbog „tekućeg genocida i zločina protiv čovečnosti u Sinđanu“. Američkim sportistima biće dozvoljeno da se takmiče, a Morison je takođe potvrdio da će australijski sportisti učestvovati na Igrama.

Morison je rekao da „nije iznenađenje“ što se Australija pridružila bojkotu, s obzirom na to da su se odnosi sa Kinom pogoršali poslednjih godina. On je ocenio da je odluka o bojkotu „prava stvar“ i da je doneta u nacionalnom interesu zemlje. Premijer Australije optužio je Kinu da odbija mogućnost za poboljšanje odnosa.

Kineska ambasada u Kamberi saopštila je da „planine ne mogu da spreče reku da se uliva u more“, kao i da uspeh Australije na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu zavisi od učinka australijskih sportista, a ne od prisustva zvaničnika i političkog držanja nekih političara.


Takođe, navedeno je da krivica za trenutno stanje odnosa „u potpunosti leži na strani Australije“. U međuvremenu, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je SAD za kršenje „političke neutralnosti u sportu“ i ocenilo da je predloženi bojkot „zasnovan na lažima i glasinama“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...