Svoj potez pravdaju američkim zakonima

Intel se izvinio zbog poziva na bojkot robe, radne snage i usluga iz Sinđana

Hi-techSvetVesti

23.12.2021 11:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Intel se izvinio zbog poziva na bojkot robe, radne snage i usluga iz Sinđana Intel se izvinio zbog poziva na bojkot robe, radne snage i usluga iz Sinđana
Američki proizvođač mikroprocesora, matičnih ploča, komponenti i ostalih računarskih uređaja, Intel korporacija (Integrated Electronics Corporation), uputio je izvinjenje kineskim kupcima, partnerima i javnosti zbog poruke koju... Intel se izvinio zbog poziva na bojkot robe, radne snage i usluga iz Sinđana

Američki proizvođač mikroprocesora, matičnih ploča, komponenti i ostalih računarskih uređaja, Intel korporacija (Integrated Electronics Corporation), uputio je izvinjenje kineskim kupcima, partnerima i javnosti zbog poruke koju je ranije uputio svojim dobavljačima, nagovarajući ih da ne nabavljaju proizvode ili radnu snagu iz zapadnog kineskog regiona Sinđana, što je izazvalo burnu reakciju u Kini.

Naime, Intel je objavio poruku dobavljačima u kojoj se navodi da kompanija „treba da osigura da se u njenom lancu snabdevanja ne koristi nikakva radna snaga ili roba i usluge poreklom iz regiona Sinđan“, nakon što je „više država“ uvelo sankcije toj kineskoj provinciji, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Pomenuto pismo, objavljeno na sajtu kompanije na nekoliko jezika, izazvalo je oštre kritike u Kini, kako od državnih organa tako i na društvenim medijima, uz pozive na bojkot američke kompanije.

Intel je u današnjoj poruci na kineskom jeziku, objavljenoj na zvaničnim nalozima kompanije na aplikacijama WeChat i Veibo naveo da je njegovo opredeljenje za izbegavanje lanaca snabdevanja iz Sinđina odraz povinovanja zakonima Sjedinjenih Američkih Država (SAD), a ne stav kompanije po tom pitanju.

„Izvinjavamo se našim uvaženim kineskim kupcima, partnerima i javnosti zbog problema koje smo izazvali. Intel je posvećen tome da postane tehnološki partner od poverenja i da ubrza zajednički razvoj sa Kinom“, naglašeno je u poruci američke korporacije.

Zapadne zemlje optužuju Kinu za kršenje ljudskih prava muslimanskih Ujgura u Sinđinu, a zvaničnici Pekinga negiraju bilo kakvo zlostavljanje te muslimanske manjine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...