Budžetsko ulaganje u istraživanje i razvoj dva i po puta niže u odnosu na evropski prosek

Inovatori u Srbiji glasaju za bolje uslove poslovanja

InovacijePreduzetnik

21.12.2021 10:50 Autor: Julijana Vincan 0

Inovatori u Srbiji glasaju za bolje uslove poslovanja Inovatori u Srbiji glasaju za bolje uslove poslovanja
Preduzetnici, istraživači, investitori i svi zainteresovani građani imaju priliku da, do kraja meseca, ukažu na izazove koje su uočili u razvoju startapova, plasmana proizvoda... Inovatori u Srbiji glasaju za bolje uslove poslovanja

Preduzetnici, istraživači, investitori i svi zainteresovani građani imaju priliku da, do kraja meseca, ukažu na izazove koje su uočili u razvoju startapova, plasmana proizvoda na strano tržište ili inoviranja svog poslovanja.

Takođe, na stranici – startech.org.rs, pozvani su i da daju predloge rešenja, kako bi se ostvarili bolji uslovi za razvoj inovacija u zemlji. Ovaj dijalog pokrenut je tokom ’Meseca inovacija’ u okviru StartTech projekta, koji finansira kompanija Philip Morris, a sprovodi NALED.

Najbolji predlozi postaće deo prve Sive knjige inovativnog i visokotehnološkog preduzetništva, koju će partneri na projektu predstaviti javnosti i nadležnim institucijama, početkom naredne godine.

StarTech, trogodišnji projekat vredan ukupno pet miliona dolara, posvećen je pružanju direktne finansijske pomoći kroz dodelu bespovratnih sredstava i promocije inovatora. Važan stub ovog programa predstavlja i otklanjanje regulatornih prepreka inovativnom poslovanju.

Cilj je, kako je naglašeno, da se formira podsticajni ambijent i osnaže domaća preduzeća, kako bi mogla nesmetano da se uključe u projekte poput proizvodnje robota, autonomnih vozila i dronova ili da osmisle rešenja za najveće izazove u oblasti klimatskih promena, cirkularne ekonomije i energetske efikasnosti.

„Više od 200 prijava i kvalitet ponuđenih ideja na prvom konkursu pokazuju da znanja i ideja ima. Ono na čemu treba raditi je obezbeđivanje finansija i unapređenje okruženja za njihov dalji razvoj. Prema istraživanju NALED-a, devet od 10 preduzeća inovacije finansira sopstvenim sredstvima, što je naročito izraženo kod mikro biznisa i najčešće nije dovoljno da se ideja realizuje na najbolji mogući način. Upravo kroz ovaj projekat želimo da pružimo podršku kako mladim talentima i biznisima budućnosti, tako i Vladi Srbije u stvaranju povoljnog inovacionog ekosistema. Da bismo to uradili na najefiskasniji mogući način, važno je da čujemo i mišljenja ’sa terena’, jer preduzetnici najbolje znaju gde leže problemi i šta bi im pomoglo da ih prevaziđu“, izjavio je za Biznis.rs direktor korporativnih poslova za jugoistočnu Evropu u kompaniji Philip Morris, Ivan Miletić.

Ivan Miletić
Ivan Miletić / Foto: ND Studio

Analiza stanja inovacija, koju je izradio NALED, pokazala je da Srbija osim u finansiranju, za zemljama Evropske unije najviše zaostaje i po pitanjima saradnje nauke i privrede i bolje zaštite patenata. Iako poslednjih godina značajno raste, budžetsko ulaganje Srbije u istraživanje i razvoj dva i po puta je niže u odnosu na evropski prosek.

„Učešće privatnog sektora u ulaganjima u istraživanje i razvoj takođe je veoma nisko, i čini polovinu onoga što ulažu kompanije u novim članicama EU i četvrtinu ulaganja u razvijenijim evropskim zemljama. Kad je reč o vezi privrede i univerziteta, domaće kompanije uglavnom gledaju na univerzitete kao na izvor kadrova, a ne vide potencijal ulaganja u inovacije. O tome svedoči podatak da je samotri odsto biznisa kod nas razvilo inovaciju u saradnji sa akademskom zajednicom i da privatni sektor angažuje svega dva odsto istraživača u Srbiji, dok u EU taj udeo dostiže čak 46 procenata“, navodi se u analizi.

Ipak, finansije ostaju prva prepreka, a na prvi Startech konkurs dodele milion dolara bespovratnih sredstava, koji je završen u oktobru, stiglo je čak sedam puta više prijava od broja dodeljivanih grantova.

„Ove godine 29 startap timova i malih i srednjih preduzeća dobilo je čekove u rasponu između 15.000 i 100.000 evra za dalji razvoj svojih ideja i usluga, otvaranje novih radnih mesta i izlazak na strano tržište. Pored novca, svi odabrani timovi dobili su vaučere za ekspertsku podršku u važnim oblastima kao što su prava intelektualne svojine, izvoz, marketing i upravljanje ljudskim resursima, a neki od njih imaće priliku da se predstave i na međunarodnim sajmovima i izložbama, kao što je Dubai Expo“, obrazložili su iz NALED-a.

Preduzetnike koji su propustili prvi konkurs ili nisu imali sreće da se nađu među dobitnicima grantova, očekuje druga šansa već na proleće, a više informacija moći će da nađu na zvaničnoj stranici StarTech programa.

NALED

MAKEDONSKA 30, 11000 Beograd (Stari Grad), Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
2.824.999,45 (2020)
Broj zaposlenih:
45 (2020)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...