OSETAN RAST BERZI U NOVEMBRU Visoke vrednosti akcija na probi

BerzaNovacSvetVesti

27.11.2020 18:30 Autor: Vladimir Jokanović 0

OSETAN RAST BERZI U NOVEMBRU Visoke vrednosti akcija na probi OSETAN RAST BERZI U NOVEMBRU Visoke vrednosti akcija na probi
Berza na Wall Streetu posle dana pauze zbog praznika, u petak radi skraćeno, a poslednji dan radne nedelje predstavlja test za vrednost akcija koje... OSETAN RAST BERZI U NOVEMBRU Visoke vrednosti akcija na probi

Berza na Wall Streetu posle dana pauze zbog praznika, u petak radi skraćeno, a poslednji dan radne nedelje predstavlja test za vrednost akcija koje su rekordno porasle od početka nedelje. Industrijski Dow Jones indeks u utorak je prvi put ikada premašio 30.000 bodova, a istog dana S&P 500 dostigao je 3.635,4 poena, takođe najviše svih vremena.

Investitori su bili u velikoj meri ohrabreni očekivanjima da će vakcina protiv korona virusa biti u upotrebi početkom iduće godine, ako ne i ranije, što je ključno uticalo na rast berze, kao i početak formalne tranzicije predsedničke administracije u SAD. Na krilima optimizma Dow Jones je porastao za 13 odsto od početka meseca.

Ekonomisti Goldman Sachs objavili su u petak da će se u prvom kvartalu 2021. osetiti široki zdravstveni benefiti u SAD, jer će rizične grupe od decembra primiti prve vakcine protiv korona virusa, dok će masovna vakcinacija krenuti u aprilu, prenosi Yahoo Finance.

Uskoro po otvaranju berze u petak Dow Jones je dobio 0,18 odsto vrednosti i našao se na 29.882,00 bodova. S&P 500 je porastao za 0,21 odsto na 3.635,00, a visokotehnološki Nasdaq indeks je ojačao za 0,37 procenarta, na 12.197,75 poena.

Značajan rast vrednosti u novembru zabeležile su evropske berze, a stručnjaci kompanije Quilvest Wealth Management predviđaju da će u 2021. berze u Evrope „zaseniti“ Wall Street, jer će evropski rast nadmašiti američki u idućih šest do devet meseci, prenosi CNBC.

Panevropski Stoxx 600 porastao je 15 odsto ovog meseca, britanski FTSE MIB za 21 odsto, a španski IBEX za oko 24 procenta. IBEX 35 porastao je u petak za 0,6 odsto, nemački DAX za 0,2 odsto, a francuski CAC 40 za 0,4 procenta. Samo je FTSE 100 izgubio vrednost, za 0,7 odsto, prenosi Business Insider.

Indeksi u Aziji takođe su porasli, šangajski Composite za 1,0 odsto, japanski Nikkeu za 0,4, a hongkongški Hang Seng za 0,3 odsto. Hang Seng je u novembru ojačao za oko 10 procenata, a CSI 300 za oko 6,0 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...