Različite prakse i stavovi u pogledu rada na daljinu

Osoblje Banke Engleske samo jednom nedeljno u kancelariji

BankeLifestyleNovacVestiZdravlje

6.7.2021 16:40 Autor: Vladimir Jokanović 0

Osoblje Banke Engleske samo jednom nedeljno u kancelariji Osoblje Banke Engleske samo jednom nedeljno u kancelariji
Banka Engleske zatražiće od zaposlenih da od septembra dolaze na posao u kancelariju jednom nedeljno. Zamenica guvernera i glavna operativna direktorka banke, Džoana Plejs... Osoblje Banke Engleske samo jednom nedeljno u kancelariji

Banka Engleske zatražiće od zaposlenih da od septembra dolaze na posao u kancelariju jednom nedeljno. Zamenica guvernera i glavna operativna direktorka banke, Džoana Plejs (Joanna Place) rekla je da očekuje da će se osoblje vratiti u kancelarije na tri do četiri dana u nedelji, ali da je potrebno još vremena da se to postigne.

Ovaj „hibridni“ model je u suprotnosti sa nekim gradskim bankama koje insistiraju na punom poslovanju u kancelarijama nakon ukidanja restriktivnih mera protiv širenja Covid-19, prenosi Guardian. Premda je vlada potvrdila ukidanje većine preostalih restrikcija 19. jula. centralna banka će isprobati hibridni način rada.

Stav koji su zauzele banke u Evropi pokazao se fleksibilnijim od američkih, čiji su šefovi zauzeli čvrstu poziciju insistirajući na povratku službenika u poslovne zgrade. Tako je izvršni direktor banke Goldman Sachs Dejvid Solomon (David Solomon) nazvao rad na daljinu „anomalijom“ koju treba ispraviti što pre.

Izvršni direktor njujorške banke Morgan Stanley, Džejms Gorman (James Gorman) rekao je svojim zaposlenima da bi svako ko se oseća sigurno u izlasku u restoran trebalo da se vrati u kancelariju. U većini američkih banaka i kompanija povratak u kancelariju skopčan je sa obaveznom vakcinacijom.

Laptop
Foto: Pixabay.com

Banka Engleske angažovala je 250 osoba, takozvanih digitalnih nindži, čiji je posao da pomognu kolegama da se prilagode novim alatima i tehnologijama, kako bi pružili dodatnu podršku osoblju u novom radnom okruženju.

„Banka Engleske je, kao i svi poslodavci, na putu i svi ćemo naučiti mnogo tokom narednih godinu dana. Nije samo ono što možemo da omogućimo prilagođavanjem tehnologiji i zgradama, već i ono što je optimalni model za naša preduzeća, s obzirom na to da su naša najvažnija imovina ljudi, i naravno interakcija između njih“, rekla je Plejs.

Kada je reč o bankama u Srbiji, njihova politika u pogledu rada na daljinu je neujednačena. Rad od kuće za Erste Banku nije bio novina kada je proglašena pandemija. Još u oktobru 2019. godine sproveden je pilot projekat i uvedena je mogućnost rada od kuće dva radna dana mesečno, za zaposlene čija priroda posla i organizacija rada podržavaju ovakav vid fleksibilnosti, rekla je za Biznis.rs Jasna Uzelac Braunović, samostalna stručna saradnica za eksterne komunikacije.

„Period pandemije je poslužio za izvođenje veoma važnih zaključaka, a to je da rad od kuće predstavlja nešto bez čega će biti teško zamisliti budućnost. Kao i pre početka pandemije, naši zaposleni će imati mogućnost da određeni broj dana na nedeljnom ili mesečnom nivou, rade od kuće, ukoliko njihova priroda posla i organizacija rada to dozvoljavaju“, navela je naša sagovornica.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...