Rezultati ankete otkrili nezadovoljstvo zaposlenih

Osoblje ECB loše ocenilo Kristin Lagard

BankeEUVesti

23.1.2024 08:29 Autor: Vladimir Jokanović 2

Osoblje ECB loše ocenilo Kristin Lagard Osoblje ECB loše ocenilo Kristin Lagard
Kristin Lagard (Christine Lagarde) ima loše ili veoma loše rezultate kao predsednica Evropske centralne banke, prema većini ispitanika u anketi sindikata njenih zaposlenih koja... Osoblje ECB loše ocenilo Kristin Lagard

Kristin Lagard (Christine Lagarde) ima loše ili veoma loše rezultate kao predsednica Evropske centralne banke, prema većini ispitanika u anketi sindikata njenih zaposlenih koja ukazuje na porast internog neslaganja poslednjih godina.

Sve veće nezadovoljstvo rukovodstvom predsednice ECB objavljeno je u rezultatima ankete, u koje je Financial Times imao uvid. To predstavlja pad njene popularnosti među osobljem na polovini njenog mandata na čelu centralne banke evrozone.

Nešto više od polovine od 1.159 ispitanika reklo je da je učinak Kristin Lagard bio „loš“ ili „veoma loš“. Ona je značajno slabije ocenjena od svojih prethodnika na čelnoj funkciji ECB Marija Dragija (Mario Dragh) i Žan-Kloda Trišea (Jean-Claude Trichet).

Sindikat Ipso koji predstavlja 5.089 zaposlenih u ECB saopštio je da nalazi sugerišu da je Lagard „otvorila vrata“ centralne banke za kritike jer su „njene spoljne aktivnosti vidljivo više fokusirane na stvari koje se ne odnose na jezgro poslovanja ECB“.

Lagard je kritikovana jer ume „prečesto“ da zaluta u politiku. Ona je ranije ovog meseca rekla da je potencijalni ponovni izbor Donalda Trampa (Donald Trump) za predsednika SAD „očigledna pretnja“ Evropi.

Sindikat je istakao da Lagard, kao prva predsednica koja nije školovani ekonomista, nije imala isti tehnokratski položaj kao prethodna dva predsednika u temama monetarne politike. ECB je odgovorila da je anketa „neispravna“ i da je ista osoba mogla da odgovara na pitanja više puta, kao i da su neke od tema iz ankete bile u nadležnosti šire grupe, a ne samo predsednice.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...