Hemijska kompanija očekuje operativnu dobit između 6,8 i 7,2 milijarde evra

Oštar pad dobiti BASF-a u trećem kvartalu

EUFirme u fokusuNovacPoslovanjeVesti

13.10.2022 09:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Oštar pad dobiti BASF-a u trećem kvartalu Oštar pad dobiti BASF-a u trećem kvartalu
Nemačka hemijska kompanija BASF zaradila je u trećem tromesečju znatno manje. Očekuje se da će dobit nakon oporezivanja pasti sa 1,25 milijardi evra u... Oštar pad dobiti BASF-a u trećem kvartalu

Nemačka hemijska kompanija BASF zaradila je u trećem tromesečju znatno manje. Očekuje se da će dobit nakon oporezivanja pasti sa 1,25 milijardi evra u prethodnoj godini na 909 miliona evra, objavio je BASF predstavljajući preliminarne brojke iz svog sedišta u jugozapadnom gradu Ludvigshafenu.

Rezultat je uključivao negotovinske otpise većinskog udela u gasnoj i naftnoj kompaniji Wintershall Dea u iznosu od oko 740 miliona evra. To je rezultat delimičnog otpisa udela Wintershall Dea u firmi Nord Stream AG, koja upravlja gasovodom „Severni tok 1“, prenosi SeeBiz.

Promet Dax grupe porastao je za 12 odsto na godišnjem nivou na nešto manje od 22 milijarde evra u trećem kvartalu zahvaljujući višim cenama i povoljnim predmetima.

Operativni rezultat, odnosno zarada pre kamata, poreza i posebnih stavki, pao je za gotovo 28 procenata na 1,35 milijardi evra, ali je bolji nego što su analitičari prethodno procenjivali.

Iz kompanije navode da bi više cene sirovina i energije ipak mogle da se delimično prenesu kroz više prodajne cene. BASF je potvrdio svoje godišnje ciljeve i nastavlja da očekuje operativnu dobit između 6,8 i 7,2 milijarde evra.

Zbog značajnog slabljenja zarade u Evropi, posebno u Nemačkoj, i sve lošijeg poslovnog okruženja u regiji, BASF pokreće program smanjivanja troškova s fokusom na Evropu i posebno Nemačku.

To treba implementirati od 2023. do 2024. godine. Time kompanije želi da uštedi troškove od 500 miliona evra godišnje izvan proizvodnje. Više od polovine uštede treba da ostvari na lokaciji Ludvigshafen.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...