OŠTAR PAD MALOPRODAJE U EVROZONI Drastično manji promet goriva u aprilu

EUVesti

5.6.2020 12:51 Autor: Vladimir Jokanović 2

OŠTAR PAD MALOPRODAJE U EVROZONI Drastično manji promet goriva u aprilu OŠTAR PAD MALOPRODAJE U EVROZONI Drastično manji promet goriva u aprilu
Restriktivne mere zbog suzbijanja širenja zaraze korona virusom uticale su na pad obima trgovine na malo u Evropskoj uniji u aprilu za 11,7 odsto... OŠTAR PAD MALOPRODAJE U EVROZONI Drastično manji promet goriva u aprilu

Restriktivne mere zbog suzbijanja širenja zaraze korona virusom uticale su na pad obima trgovine na malo u Evropskoj uniji u aprilu za 11,7 odsto u odnosu na mart, navedeno je u izveštaju „Eurostata“. U martu, obim trgovine na malo smanjen je za 11 odsto u Evrozoni, a 10,1 odsto u EU. Obim trgovine na malo smanjen je u svim državama članicama EU čiji su podaci dostupni.

Kancelarija za statistiku EU takođe je saopštila da je indeks maloprodaje u aprilu 2020. u odnosu na april prošle godine pao za 19,6 odsto u Eurozoni i 18 odsto u celoj EU. Poredeći april sa martom ove godine statističari su izračunali da je obim trgovine na malo smanjen za automobilska goriva za 27,7 odsto, za neprehrambene proizvode za 17,0 odsto i za 5,5 odsto za hranu, pića i duvan. Istovremeno, obim trgovine na malo putem pošte i interneta, porastao je za 10,9 odsto u Evrozoni i 11,9 u EU.

Prema podacima koje su države članice dostavile „Eurostatu“ najveće smanjenje ukupnog obima trgovine na malo registrovan je na Malti (-25,1 odsto), u Rumuniji (-22,3) i u Irskoj (-21,9). Jedino povećanje zabeleženo je u Finskoj (+0,3 odsto) dok u Švedskoj nije bilo promena.  

Poređenje aprila ove godine sa istim mesecom 2019. pokazuje da je obim trgovine na malo u Evrozoni smanjen za 46,9 odsto za automobilska goriva, za 33,6 odsto za neprehrambenu robu i 2,5 odsto za hranu, piće i duvan. Isto poređenje u EU otkriva da je smanjen obim maloprodaje automobilskih goriva za 42,6 odsto, neprehrambenih proizvoda za 29,7 odsto, dok je prodaja hrane, pića i duvana povećana za 1,4 odsto.

  • SUNCOKRET

    2.3.2022 #1 Author

    Stvarno ogroman pad u maloprodaji benzina. Bilo bi zanimljivo da neko da objašnjenje za ovu pojavu.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    2.3.2022 #2 Author

    Da pa ovo je informacija iz doba jeka korone. Onda je sve jasno. Izolacije i rad od kuce su doveli do smanjenja potrošnje goriva.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...