Stvora se bankarska grupacija koja će po tržišnom udelu biti gotovo jednaka NLB-u

OTP dobio saglasnost za preuzimanje Nove KBM

BankeFirme u fokusuNovacSvetU fokusuVesti

8.9.2022 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

OTP dobio saglasnost za preuzimanje Nove KBM OTP dobio saglasnost za preuzimanje Nove KBM
Mađarski OTP dobio je dopuštenje Evropske centralne banke (ECB) u okviru zajedničkog evropskog nadzora banaka za preuzimanje Nove KBM. OTP banka potpisala je ugovor... OTP dobio saglasnost za preuzimanje Nove KBM

Mađarski OTP dobio je dopuštenje Evropske centralne banke (ECB) u okviru zajedničkog evropskog nadzora banaka za preuzimanje Nove KBM. OTP banka potpisala je ugovor o kupovini 100 odsto udela u Novoj KBM krajem maja prošle godine.

Sadašnji vlasnici i kupac najpre su očekivali završetak procesa do kraja juna ove godine, ali odluka regulatora je odložena, a rok je pomeren na kraj trećeg kvartala.

Nova KBM, koja je trenutno u 80 procenata vlasništva američkog fonda Apollo i u 20 odsto vlasništva Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), uskoro bi trebalo da dobije novog vlasnika, prenosi SeeBiz.

Nedavno su se u nekim medijima pojavile informacije da bi posao mogao da propadne zbog zabrinutosti ECB, jer je OTP, između ostalog, dosta izložen Rusiji i Ukrajini, zbog čega su mu ovogodišnji poslovni rezultati pogoršani. Takođe, AVK će zajedno sa SKB-om, koji je već u vlasništvu OTP-a, stvoriti bankarsku grupaciju koja će po tržišnom udelu biti gotovo jednaka NLB, tako da će te dve grupacije još snažnije dominirati tržištem.

Kako se nezvanično saznaje, odluka tela za zaštitu tržišta o najvećem preuzimanju banaka u zemlji, nakon sanacije banaka, očekuje se sledećih dana, tako da bi za dovršetak transakcije bio potreban samo prenos kupoprodajne cene.

Zvanično njegov iznos još nije objavljen, a nezvanično se proletos, kada je ugovor potpisan, spominjalo oko milijardu evra.

Fond Apollo kupio je Novu KBM zajedno s EBRD-om sredinom 2016. godine za 250 miliona evra. Sredinom 2019. godine je Apollo, odnosno Nova KBM, kupio i Abanku za 444 miliona evra. Za nju se tada interesovao i mađarski OTP.

Zajedno sa SKB-om, čiji je OTP već vlasnik, stvoriće se bankarska grupacija koja će po tržišnom udelu biti gotovo jednaka NLB-u, tako da će te dve grupacije još više dominirati tržištem.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...