Značajno olakšan dolazak turista iz Srbije u zemlju Helena

Otvaranje grčkih granica, ukidanje rominga, izostanak testiranja dece do deset godina…

BiznisRegionTurizamVesti

14.5.2021 10:59 Autor: Marko Miladinović 4

Otvaranje grčkih granica, ukidanje rominga, izostanak testiranja dece do deset godina… Otvaranje grčkih granica, ukidanje rominga, izostanak testiranja dece do deset godina…
Olakšavanje pojedinih mera ulaska u Grčku za turiste iz većine svetskih država zvanično počinje u subotu 15. maja, kada ove godine i službeno počinje... Otvaranje grčkih granica, ukidanje rominga, izostanak testiranja dece do deset godina…

Olakšavanje pojedinih mera ulaska u Grčku za turiste iz većine svetskih država zvanično počinje u subotu 15. maja, kada ove godine i službeno počinje turistička sezona u ovoj zemlji. No, uslovi za ulazak, pa i boravak u Grčkoj, i dalje nisu u potpunosti iste za sve strance. Na svu sreću, za dolazak gostiju iz Srbije, učinjeno je možda i najviše ustupaka.

Na prvom mestu, pored do sada dozvoljenog ulaska za privatna vozila preko graničnog prelaza Promahonas iz Bugarske, sada će biti otvoren i koridor preko Severne Makedonije, puštanjem naših građana preko granice Đevđelija/Evzoni, dok je alternativni pravac pored obližnjeg Dojranskog jezera i dalje pod znakom pitanja. Povrh toga, za prolazak automobila sa srpskim tablicama kroz Severnu Makedoniju neće biti potrebno plaćanje naplatnih rampi na autoputu ovog leta, kao znak zahvalnosti za pakete vakcina koja je naša država poslala ovoj zemlji.

Što se tiče epidemioloških preduslova za prolazak kroz granicu, za turiste iz Srbije koji su (re)vakcinisani traži se potvrda o vakcinaciji, sa tekstom na engleskom jeziku. Obzirom da sve potvrde Republike Srbije o obavljenoj vakcinaciji od samog početka izdavanja u papirnoj i elektronskoj formi imaju uvršten engleski prevod, oko toga nije potreban dodatan trud. Grčka prihvata sve vakcine koje se daju u Srbiji, uključujući tu i ruski Sputnik V i kinesku Sinopharm.

Za nevakcinisane građane Srbije, za ulazak u Grčku, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Kada su u pitanju najmlađi, iako je pre nešto manje od mesec dana najavljeno da deca do pet godina starosti neće biti testirana, granica će od sutra po svoj prilici biti pomerena na uzrast do deset napunjenih godina. Grčki graničnici zadržavaju pravo nasumičnog testiranja brzim testovima, na čije rezultate se čeka do deset minuta.

I na kraju, kao iznenadna vest, tokom boravka premijerke Srbije Ane Brnabić u Atini na ekonomksom forumu Delfi, objavljeno je da će Grčka i Srbija tokom sledeće nedelje potpisati sporazum o međusobnom ukidanju roming usluga, koje bi trebalo da stupi na snagu odmah po potpisivanju.

Barem 24 sata pre putovanja potrebno je popuniti i tzv. PLF (Passenger Locator Form) koji može da se podnese elektronski na posebnoj internet stranici koju je kreiralo grčko ministarstvo turizma za tu priliku.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...