Ostvaren projekat povezivanja juga Hrvatske sa ostatkom države

Otvoren most na Pelješcu

InfrastrukturaRegionVesti

26.7.2022 11:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Otvoren most na Pelješcu Otvoren most na Pelješcu
Pelješki most, najveći hrvatski infrastrukturni projekat finansiran iz fondova Evropske unije (EU), danas je svečano otvoren. Most je deo projekta “Putna povezanost s južnom... Otvoren most na Pelješcu

Pelješki most, najveći hrvatski infrastrukturni projekat finansiran iz fondova Evropske unije (EU), danas je svečano otvoren.

Most je deo projekta “Putna povezanost s južnom Dalmacijom” i njime će se povezati kopno i Pelješac, a time i jug Hrvatske, s ostatkom zemlje, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Index.hr.

Vlada je u februaru 2017. godine usvojila odluku o finansiranju tog projekta, odnosno o izgradnji Pelješkog mosta, projektnoj dokumentaciji i sufinansiranju sredstvima EU.

Međutim, i pre toga, još u maju 2013. godine, Evropska komisija (EK) naručila je predstudiju izvodljivosti, koja je pokazala da je Pelješki most najbolje rešenje za povezivanje juga Hrvatske s ostatkom države.

Usvajanjem odluke o finansiranju Evropska komisija je prihvatila da izdvoji 357 miliona evra za projekat čija je ukupna vrednost oko 420 miliona evra.

Most je gradila kineska kompanija China Bridge and Road Corporation, a podizanjem poslednjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije, most je 29. jula prošle godine potpuno spojen i proteže se od Komarne na kopnenoj strani do Brijeste na Pelješcu.

Rimac Nevera postaće prvi automobil koji će, u završnici današnje celodnevne ceremonije, preći most.

S druge strane mosta, iz Brijeste, krenuće automobil u kojem će biti nekadašnji trostruki evropski prvak na brdskim trkama Niko Pulić. Pelješki most je od 10 časova otvoren za posetioce.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...