Korist od inicijative bi imali građevinski i turistički sektor

Otvoreni Balkan bi mogao da ugrozi crnogorsku privredu

SrbijaVesti

4.2.2022 16:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Otvoreni Balkan bi mogao da ugrozi crnogorsku privredu Otvoreni Balkan bi mogao da ugrozi crnogorsku privredu
Otvoreni Balkan doveo bi do gašenja nekonkurentnih firmi u Crnoj Gori, dok bi ta inicijativa najviše uticala na tržište rada, a udar bi pretrpela... Otvoreni Balkan bi mogao da ugrozi crnogorsku privredu

Otvoreni Balkan doveo bi do gašenja nekonkurentnih firmi u Crnoj Gori, dok bi ta inicijativa najviše uticala na tržište rada, a udar bi pretrpela i poljoprivreda, saopštio je predsednik Udruženja francusko–crnogorskih kompanija Rajko Uskoković.

On je kazao da bi se inicijativom Otvoreni Balkan smanjili troškovi transporta i uštedelo mnogo vremena, dok bi korist imali turizam i građevinarstvo, piše agencija Mina, pozivajući se na Dan.

Uskoković ulazak na tržište sa zemljama iz ove inicijative vidi kao veliki korak unazad za crnogorsku ekonomiju, jer bi tržište ove države, zahvaljujući novom liberalizacijom uvoza, manjim inspekcijskim i carinskim kontrolama, bilo preplavljeno jeftinijim, ali ne i kvalitetnijim proizvodima.

On dodaje da bi to značajno ugrozilo i trenutno ograničenu domaću poljoprivrednu proizvodnju Crne Gore i izazvalo revolt poljoprivrednika koji već imaju probleme kada je u pitanju plasman proizvoda.

„S druge strane, poslodavci bi išli logikom – što veća ušteda, veći profit – i brzo bi se jeftinija radna snaga našla u domaćim firmama, a domaća bi ionako izgubila teško dobijena radna mesta. To bi uticalo na prosečni lični dohodak, a samim tim i kupovnu moć stanovništva“, naveo je Uskoković.

On smatra da je mali broj crnogorskih firmi konkurentan firmama iz regiona.

„Danas bi teško mogli naći neku crnogorsku kompaniju koja bi, recimo, mogla da otvori proizvodni pogon u Makedoniji ili hotelske lance u Albaniji. Tu bi se pojavio ubrzo problem ulaska većih firmi iz regiona koje bi prvo krenule na crnogorske sirovine i moglo bi se desiti da se prirodni resursi brzo preliju iz Crne Gore u region za male nadoknade“, kazao je Uskoković.

Otvoreni Balkan bi, nažalost nekonkurentnim crnogorskim firmama koje posluju u složenim uslovima, bio katalizator likvidacije. Uskoković navodi da te firme ne bi bile prodate, već bi se jednostavno ugasile.

Kada je reč o uticaju inicijative Otvoreni Balkan na tržište rada, on je naveo da bi to podrazumevalo priznavanje stečenih diploma, što automatski znači da bi u Crnoj Gori odjednom imali veći broj novih visokoškolaca i radnika iz regiona, koji bi verovatno bili manje zahtevni na početku i lako bi uzimali radna mesta crnogorskim građanima.

Uskoković navodi i da bi neke industrije bi izgubile kvalitet, dok bi neke, poput uslužnih delatnosti, dobile na kvalitetu.

  • MAJA

    4.2.2022 #1 Author

    Ne znači ako je liberalnije tržite da su potrošači i država na dobitku…Takvo tržište vodi ka smanjenom kvalitetu roba i dobara

    Odgovori

  • Zorica S.

    5.2.2022 #2 Author

    Crna gora i njena privreda….pa oni ni turizam ne odrade kako treba😅🤣

    Odgovori

  • TASIJA27

    6.2.2022 #3 Author

    Vidim da ovo ima i prednosti i mana. Svakako odnos cene i kvaliteta u Crnoj Gori odavno je diskutabilan tako da ne vidim neki boljitak u svemu ovome.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...