Nema više čekanja na graničnim prelazima sa Severnom Makedonijom i Albanijom

Počeo izvoz robe životinjskog porekla u okviru inicijative Otvoreni Balkan

AgrobiznisBiznisRegionSrbija

5.1.2022 11:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Počeo izvoz robe životinjskog porekla u okviru inicijative Otvoreni Balkan Počeo izvoz robe životinjskog porekla u okviru inicijative Otvoreni Balkan
Prve tri pošiljke iz sektora robe životinjskog porekla iz Srbije otišle su u utorak za Severnu Makedoniju, bez čekanja na graničnim prelazima, čime je... Počeo izvoz robe životinjskog porekla u okviru inicijative Otvoreni Balkan

Prve tri pošiljke iz sektora robe životinjskog porekla iz Srbije otišle su u utorak za Severnu Makedoniju, bez čekanja na graničnim prelazima, čime je u našoj zemlji počela primena Sporazuma o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje, potpisanog 21. decembra u Tirani u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Prema rečima ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, dogovoreno se sprovodi i već bilo pošiljki iz Severne Makedonije za Srbiju nakon potpisivanja sporazuma.

„Kako smo se dogovorili i potpisali, tako sve i funkcioniše – nema više čekanja na graničnim prelazima. Ako krene roba iz Kumanova i treba da ide za Suboticu, priznajemo njihove laboratorijske analize i tamo se vrši usaglašavanje papira. Tako je sa robom životinjskog i biljnog porekla, svom robom koja je u sektoru bezbednosti hrane, i to je ono što je tekovina Otvorenog Balkana“, poručio je Nedimović za TV Pink.

On je istakao da je Otvoreni Balkan u pogledu sektora hrane stavljen u funkciju u punom kapacitetu, te da sada postoji i sistem ranih najava, piše Tanjug.

Ukoliko neko želi da pošalje neku robu iz Albanije za Srbiju, to može učiniti na posebnoj veb-platformi, na kojoj se špediter i roba u njemu najave dan ranije. Nakon toga vozač automatski dobija elektronski sertifikat, te može ući u zemlju, objasnio je Nedimović.

On je naveo da je ukupna razmena između Srbije, Severne Makedonije i Albanije u sektoru hrane oko 420 miliona dolara i dodao da veruje da će za nekoliko godina dostići milijardu dolara razmene.

Foto: Freepik.com

Na pitanje koju robu Srbija najviše izvozi u Severnoj Makedoniji i Albaniji, Nedimović odgovara da su to pšenica, kukuruz, brašno, suncokretovo ulje, koje se, kaže, izvozi u neverovatno velikim količinama, kao i proizvodi od mleka.

Dodao je da Albanija u Srbiju izvozi dosta morske ribe, ranog voća i povrća, dok iz Makedonije najviše stižu grožđe i vino, i kako navodi, ne toliko paradajza kao nekada.

Nedimović je rekao i da se mora više insistirati da se na prostoru istočne i zapadne Srbije, odnosno da se na područjima preko 200 metara nadmorske visine uredi sistem za prelazak iz klasične u organsku hranu.

„Tamo hemije nikad nije ni bilo i zato smo sad promenili pravila, prilagodili se Evropskoj uniji. Tačnije, prilagodili smo se životu“, istakao je Nedimović.

Dodao je da je u prethodnih pet godina površina pod organskom poljoprivrednom proizvodnjom porasla dva puta, dok je izvoz na tržišta koja su, kaže, platežno najsposobnija porastao sedam puta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...