najvažniji događaji u svetu i kod nas u narednih sedam dana

Ove nedelje pregovori o minimalnoj zaradi, Vučić i Kurti kod Borelja, Beer Fest…

SrbijaSvetVesti

15.8.2022 07:01 Autor: Marko Miladinović 4

Ove nedelje pregovori o minimalnoj zaradi, Vučić i Kurti kod Borelja, Beer Fest… Ove nedelje pregovori o minimalnoj zaradi, Vučić i Kurti kod Borelja, Beer Fest…
Nedelja pred nama započinje pregovorima između sindikata, poslodavaca i države o utvrđivanju iznosa minimalne zarade u Srbiji od 1. januara 2023. godine. Minimalac je... Ove nedelje pregovori o minimalnoj zaradi, Vučić i Kurti kod Borelja, Beer Fest…

Nedelja pred nama započinje pregovorima između sindikata, poslodavaca i države o utvrđivanju iznosa minimalne zarade u Srbiji od 1. januara 2023. godine. Minimalac je u prošloj godini vredeo 33.000 dinara, a u ovoj 35.012 dinara.

Sindikati se zalažu za podizanje na 43.000 dinara, dok su se predstavnici vlasti, na čelu sa predsednikom Vučićem, oglasili sa cifrom od 40.000 dinara.

Svakako se ekonomski uslovi u kojima se pregovora o iznosu minimalne neto zarade u našoj zemlji ne mogu nazivati “normalnim” uzevši u obzir cenovne i psihološke pritiske koje su ostavile dve godine pandemije i kriza u Ukrajini sa pratećom inflacijom i neizvesnošću po pitanju snabdevanja energentima.

Ostaje da se vidi koji će biti krajnji ishod, no više domaćih ekonomista prethodnih dana smatralo je da je pomenutih 40.000 najverovatniji rezultat, odnosno gornja granica pregovora tri strane. Preporučujemo da pratite opsežno izveštavanje na Biznis.rs.  

Utorak 16. avgust rezervisan je za plasiranje gomile statističkih podataka iz evropskog zavoda za statistiku Eurostata, nemačkog Destatisa, kao i američke statističke službe, koji mogu imati kratkoročnog efekta na tržištu kapitala.

U pitanju su nemački kompozitni i proizvođački PMI indeks, globalni S&P PMI i proizvođački indeksi za Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države. Po običaju, lošiji rezultati povlače tržišta nadole, i obratno.

U četvrtak 18. avgusta će visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) primiti predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u sklopu ponovo pokrenutog dijaloga Beograda i Prištine. Obnovljen je dijalog, ali i društveno-političke tenzije tokom ovog leta.

Svaka naznaka približavanja stavova, ili barem smirivanja pomenutih tenzija, doprineće posledično većoj ekonomskoj saradnji u regionu, pogotovu u svetlu Inicijative Otvoreni Balkan, kojoj pripadaju Albanija i Srbija.

Četvrtak je dan kada će zvanično bit otvoren ovogodišnji Beer Fest u Beogradu. Organizacija četvorodnevnog muzičkog i pivskog festivala ove godine očekuje više od 300 različitih brendova piva, pedesetak muzičkih izvođača, među kojima i Bajagu, Hladno Pivo ili Masima Savića, na primer. I stotinak hiljada posetilaca.

Lokalna ekonomija dobiće time značajan turistilki doprinos, no ostaje zabrinutost zbos sve većih brojki obolelih od virusa Covid-19, uprkos letnjem vremenu.

Na kraju – iako je malo verovatno da će se dogoditi ove sedmice – ostaje mogućnost da je, dve nedelje posle konstituisanja Narodne skupštine, došao trenutak i za proglašenje nove Vlade Srbije.

  • SUNCOKRET

    15.8.2022 #1 Author

    Zanimljivi događaji ove nedelje. Proprati će mo ih.

    Odgovori

  • Anna

    15.8.2022 #2 Author

    Volela bih da članovi vlade i predsednik bar mesec dana hrane svoje porodice, plate poreze i račune i da kupe udžbenike i ostave zimnice sa velikih 40.000 dinara.
    A od pregovora nema ništa….

    Odgovori

  • goca87

    15.8.2022 #3 Author

    Kao da se pregovara za 400000….

    Odgovori

  • TATJANA

    16.8.2022 #4 Author

    Nadam se da ce ishod ici nama u prilog

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...