OVOGODIŠNJE ZADUŽIVANJE NEMAČKE 218 MILIJARDI EVRA Uvećano za 62 milijarde zbog pandemije

EUVesti

16.6.2020 13:08 Autor: Julijana Vincan 0

OVOGODIŠNJE ZADUŽIVANJE NEMAČKE 218 MILIJARDI EVRA Uvećano za 62 milijarde zbog pandemije OVOGODIŠNJE ZADUŽIVANJE NEMAČKE 218 MILIJARDI EVRA Uvećano za 62 milijarde zbog pandemije
Glavni ekspert za budžet u Vladi Nemačke, Ekhart Rehberg (Eckhardt Rehberg), najavio je da će, budući da se dopunski budžet uskoro usvaja, Nemačka ove... OVOGODIŠNJE ZADUŽIVANJE NEMAČKE 218 MILIJARDI EVRA Uvećano za 62 milijarde zbog pandemije

Glavni ekspert za budžet u Vladi Nemačke, Ekhart Rehberg (Eckhardt Rehberg), najavio je da će, budući da se dopunski budžet uskoro usvaja, Nemačka ove godine imati oko 218 milijardi evra duga, od čega će po Ustavu morati da otplati 162 milijarde počev od 2023. godine.

Očekuje se da će ministar finansija Olaf Šolc (Olaf Scholz) u sredu predstaviti drugi dopunski budžet u tri meseca, dodajući još 62 milijarde evra duga na 156 milijardi evra novog zaduživanja, koje je već dogovoreno u martu, prenosi Bild.

Paket pomoći od 130 milijardi evra

Najava dolazi u vreme dok Berlin radi na rekordnom paketu stimulacija za suzbijanje uticaja pandemije korona virusa. Nemačka planira da iskoristi ovo zaduživanje za finansiranje podsticajnih mera vrednih više od 130 milijardi evra, kako bi pomogla svojoj ekonomiji i široj zoni evra da se brže oporavi.

Ministarstvo finansija priprema plan za izmirenje duga za vremensko razdoblje od 20 godina. Planiranje povećanja duga podvlači ogromni fiskalni pomak Nemačke od nekadašnjeg evropskog prvaka za štednju, do jednog od najvećih potrošača u nastojanima evrozone da suzbije negativan ekonomski uticaj Covid-19.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...