OŽIVLJAVANJE ZEMLJE NIJE BILO LAKO, DRŽAVA MORALA DA PROMENI STAVOVE, kaže Brnabić za Euroaktiv

SrbijaVesti

20.7.2020 13:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

OŽIVLJAVANJE ZEMLJE NIJE BILO LAKO, DRŽAVA MORALA DA PROMENI STAVOVE, kaže Brnabić za Euroaktiv OŽIVLJAVANJE ZEMLJE NIJE BILO LAKO, DRŽAVA MORALA DA PROMENI STAVOVE, kaže Brnabić za Euroaktiv
Srbija je godinama zaostajala, bila na korak od bankrota, u aprilu 2012. stopa nezaposlenosti iznosila je 25,5, a nezaposlenost mladih 51,5 odsto, lideri su... OŽIVLJAVANJE ZEMLJE NIJE BILO LAKO, DRŽAVA MORALA DA PROMENI STAVOVE, kaže Brnabić za Euroaktiv

Srbija je godinama zaostajala, bila na korak od bankrota, u aprilu 2012. stopa nezaposlenosti iznosila je 25,5, a nezaposlenost mladih 51,5 odsto, lideri su trošili novac koji nismo imali i gledali smo kako naša infrastruktura propada, međutim, danas je realnost potpuno drugačija, poručila je premijerka Ana Brnabić.

Ona je u autorskom tekstu za briselski portal Euroaktiv napisala da oživljavanje zemlje nije bilo lako, jer je država morala da promeni stavove i fokusira se na dugoročni boljitak, umesto na kratkoročni dobitak.

„Morali smo da preuzmemo odgovornost, da ne lažemo ili gledamo unazad, već da shvatimo šta je pošlo po zlu i da izbegnemo greške prošlosti. I morali smo drugačije da pristupimo srpskom narodu, birajući da sa njima govorimo iskreno, umesto da koristimo laži za odbranu neefikasne politike“, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je upravo to bio pristup predsednika Aleksandra Vučića kada je došao na vlast 2014. godine i da su to od tada osnovne vrednosti vlade.

Brnabić je govorila i o posledicama korona virusa, koji je kako je rekla nastavlja da uništava svet u kome živimo.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

„Prvo, moramo da se izborimo sa Covid-19. Do temelja je uzdrmao naše osnove i stavio našu zemlju i građane na probu. Iako smo u početku uspeli da ga obuzdamo restriktivnim merama, sada vidimo da se situacija pogoršava u celom regionu. Na žalost približavamo se najgorim ciframa koje smo imali u aprilu i realnost je da će ovo biti duga borba“, rekla je Brnabić.

Ona je navela koje je sve mere Srbija uvela i navela da je Srbija posvećena ekonomskoj nadogradnji započetoj pre šest godina, a to je pre svega bilo smanjenje budžetskog deficita zbog kojih su tada uvedene neke nepopularne mere.

Foto: Pixabay.com

Brnabić je dodala i da je Srbija sada jedna od sedam zemalja sveta koje su izdvojile više od 10 odsto BDP za podršku ekonomiji, kao i da su svetske institucije poput MMF i Svetske banke podržale ekonomiju Srbije.

Kako je rekla, fiskalna disciplina učinila je Srbiju otpornijom na Covid-19 i omogućila da se preduzmu mere za jačanje ekonomije, podršku radnicima i kompanijama.

„To nam je takođe pružilo snažnu osnovu da nastavimo sa velikim investicionim planovima uprkos nepredviđenoj krizi – nastavljamo sa unapređenjem putne i železničke infrastrukture, kliničkih centara i opštih bolnica širom naše zemlje, gradeći novu infrastrukturu za obrazovanje, nauku i istraživanja“, rekla je Brnabić.

Premijerka je dodala da se vlada zalaže za podizanje životnog standarda širom Srbije i obezbedhivanje budućnosti za građane.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...