Šteta dostigla oko 700 milijardi dolara

Pad BDP-a Ukrajine 30,4 procenta

SvetVesti

5.1.2023 16:21 Autor: Vladimir Jokanović 2

Pad BDP-a Ukrajine 30,4 procenta Pad BDP-a Ukrajine 30,4 procenta
Pad bruto domaćeg proizvoda Ukrajine na kraju prošle godine procenjen je na 30,4 odsto, što je najgori pokazatelj u istoriji zemlje, saopštilo je ukrajinsko... Pad BDP-a Ukrajine 30,4 procenta

Pad bruto domaćeg proizvoda Ukrajine na kraju prošle godine procenjen je na 30,4 odsto, što je najgori pokazatelj u istoriji zemlje, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo ekonomije.

Analitičari ministarstva pripremili su preliminarnu procenu koristeći indirektne metode proračuna i alate za modeliranje. Prema njihovoj proceni, pad BDP-a u 2022. godini bio je 30,4 odsto, što je „objektivno najgori rezultat od nezavisnosti“, prenosi Russia Today.

Istovremeno, u izveštaju se navodi da je većina eksperata krajem prošle godine očekivala da će ukrajinski BDP pasti za 40 do 50 procenata. Prethodno je ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao da je šteta za nacionalnu ekonomiju premašila 700 milijardi dolara, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima početkom juna prošle godine šteta je iznosila oko 350 milijardi dolara. Šmihal je najavio planove Kijeva da zajedno sa Svetskom bankom sprovede „još jednu verifikaciju potreba Ukrajine za brzim oporavkom“.

  • GOCA BG

    5.1.2023 #1 Author

    Ogromna steta jeste naneta,ali dokle god Amerika i ostali saveznici budu dostavljali oruzje Ukrajini,steta ce biti samo jos veca…

    Odgovori

  • STRAHINJA

    6.1.2023 #2 Author

    Ovo vise gubi svaki smisao i cilj, obe strane vise nisu u poziciji moci

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...