PAD BDP BOSNE I HERCEGOVINE U OVOJ GODINI 4,6 ODSTO U naredne dve godine skroman oporavak

RegionVesti

9.12.2020 15:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

PAD BDP BOSNE I HERCEGOVINE U OVOJ GODINI 4,6 ODSTO U naredne dve godine skroman oporavak PAD BDP BOSNE I HERCEGOVINE U OVOJ GODINI 4,6 ODSTO U naredne dve godine skroman oporavak
Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBIH) očekuje snažan pad ekonomske aktivnosti u 2020. godini od 4,6 odsto. Kako se ističe, stagnacija će se osetiti... PAD BDP BOSNE I HERCEGOVINE U OVOJ GODINI 4,6 ODSTO U naredne dve godine skroman oporavak

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBIH) očekuje snažan pad ekonomske aktivnosti u 2020. godini od 4,6 odsto. Kako se ističe, stagnacija će se osetiti u svim sektorima društva i ekonomije.

Prema procenama CBBiH, i u naredne dve godine ne očekuje se rast realnog BDP iznad tri odsto na godišnjem nivou. Za narednu godinu projekcija rasta Bosne i Hercegovine je 2,7 odsto, a u 2022. godini centralna banka projektuje rast od tri odsto.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

CBBIH ističe da sa ovako umerenim stopama rasta, dostizanje pretkriznog nivoa ekonomske aktivnosti očekuje se najranije 2022. godine. Prethodna projekcija snažnijeg oporavka u 2021. godini je pomerena za kraj projektovanog perioda, prvenstveno zbog intenziteta drugog talasa pandemije, ali i slabijeg od očekivanog efekta vladine potrošnje na ekonomsku aktivnost u zemlji tokom 2020. godine.

U tekućoj godini se očekuje kako će jedino rast državne potrošnje donekle ublažiti smanjenje ukupne ekonomske aktivnosti, dok će sve ostale komponente bruto društvenog proizvoda beležiti značajan pad. Zbog nepovoljnih kretanja na tržištu rada, pada ino doznaka, smanjene kreditne aktivnosti te smanjenja potrošačkog optimizma, očekuje se snažan pad lične potrošnje u 2020. godini, navodi se u analizi CBBIH.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...