SRBIJA DOBRO PODNELA KORONA KRIZU

Pad BDP u četvrtom kvartalu prošle godine 1,3 odsto

RegionSrbijaVesti

1.2.2021 14:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pad BDP u četvrtom kvartalu prošle godine 1,3 odsto Pad BDP u četvrtom kvartalu prošle godine 1,3 odsto
Realni pad bruto domaćeg proizvoda u četvrtom kvartalu 2020. godine u odnosu na isti period prethodne godine iznosio je 1,3 odsto, saopštio je Republički... Pad BDP u četvrtom kvartalu prošle godine 1,3 odsto

Realni pad bruto domaćeg proizvoda u četvrtom kvartalu 2020. godine u odnosu na isti period prethodne godine iznosio je 1,3 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS) u fleš proceni kvartalnog BDP u stalnim cenama.

Obračun kvartalnog BDP za četvrti kvartal 2020. godine, koji je detaljniji i koji se izvodi na nižim nivoima agregiranja, biće objavljen u saopštenju 1. marta 2021. godine, najavio je RZS.

Prema podacima RZS, realni pad BDP Srbije u trećem kvartalu iznosio je 1,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je u odnosu na drugi kvartal zabeležen rast od 7,4 odstol.

Prema proceni zvanične statistike, Srbija je u prošloj godini ostvarila pad bruto društvenog proizvoda od 1,1 odsto. To je bez sumnje, najbolji rezultat u regionu, i jedan od najboljih u Evropi.

Prema zvaničnim prognozama, Srbija bi u ovoj godini trebalo da ostvari rast od šest procenata, i na toj prognozi je zasnovan i budžet za 2021. Procene međunarodnih finansijskih institucija predviđaju nešto manji rast u ovoj godini – MMF prognozira rast od pet odsto dok Svetska banka u najnovijem izveštaju procenjuje rast Srbije u ovoj godini od 3,1 odsto.

Istovremeno, SB je smanjila procenu ekonomskog pada regiona Zapadnog Balkana u minuloj godini za 1,3 procentna poena, na minus 4,5 odsto u odnosu na procenu iz juna 2020.

Takođe očekuje slabiji rast regiona u 2021. godini od 3,5 odsto, što je za 1,1 odsto manje od prethodne procene.

Svetska banka procenjuje pad BDP Hrvatske u prošloj godini na minus 8,6 procenata, a u ovoj godini očekuje rast od 5,4 odsto.

Projekcija BDP Bosne i Hercegovine za 2020. je na minus četiri procenta, a prognoza rasta za 2021. je na 2,8 odsto.

Pad BDP Crne Gore se, prema Svetskoj banci, procenjuje na 14,9 odsto u prošloj godini, dok se u ovoj godini očekuje rast od 6,1 odsto. Pad BDP Severne Makedonije, prema ovim procenama biće 5,1 odsto u prošloj godini, dok se u ovoj godini očekuje oporavak i rast od 3,6 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...