investitori oprezni, čekaju odluku američke centralne banke

Pad berzanskih indeksa četvrti dan zaredom

BerzaNovacSvetVesti

1.9.2022 11:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pad berzanskih indeksa četvrti dan zaredom Pad berzanskih indeksa četvrti dan zaredom
Berzanski indeksi na Wall Street-u u sredu su pali, četvrti dan zaredom, jer su investitori u defanzivi, dok se čeka dalje povećanje kamatnih stopa... Pad berzanskih indeksa četvrti dan zaredom

Berzanski indeksi na Wall Street-u u sredu su pali, četvrti dan zaredom, jer su investitori u defanzivi, dok se čeka dalje povećanje kamatnih stopa američke Centralne banke.

Dow Jones je opao za 0,88 odsto na 31.510 bodova, dok je S&P 500 smanjen 0,78 procenat na 3.955 bodova, a Nasdaq indeks 0,56 odsto na 11.816 bodova, prenosi Mina pozivajući se na Hrportfolio.

S&P 500 izgubio je skoro šest odsto od petka, kada je predsednik američke centralne banke Džerom Pauel (Jerome Powell) poručio da je potrebna oštra monetarna politika, kako bi se inflacija stavila pod kontrolu i da nema brzog leka protiv rasta cena. To je na tržištu izazvalo strahovanja da će Odbor Federalnih rezervi (Fed) povećati kamate više nego što se očekivalo, kao i da će period povišenih kamata potrajati duže od očekivanog.

„Pauelov prioritet je suzbijanje inflacije, a to koliko će Fed biti agresivan u povećanju kamatnih stopa zavisi od budućih makroekonomskih podataka“, izjavio je strateg u kompaniji Ingalls & Snyder Tim Griski (Tim Ghriskey).

Fed je od marta podigao kamate 2,25 procentnih bodova (pp), a dodatno će ih povećati i na sednici u septembru. Prema procenama na tržištu novca, postoji oko 70 odsto šansi da će Fed u septembru kamate povećati 0,75 pp. Procenjuje se, takođe, da bi do kraja godine mogle iznositi 3,7 procenata.

Predsednica ogranka Fed-a u Klivlandu Loreta Mester (Loretta Mester) istakla je da će centralna banka morati da poveća kamate iznad četiri odsto početkom sledeće godine, i da ih drži neko vreme na tom nivou, kako bi svela inflaciju na ciljane nivoe, a da zbog toga rastu rizici od recesije.

Nakon oštrog pada u prvoj polovini godine, od sredine juna do sredine avgusta, S&P 500 indeks snažno je porastao i dostigao najviše nivoe u četiri meseca. Međutim, od tada je tržište ponovo u padu. Zbog toga je u celom avgustu Dow izgubio 4,1 odsto, S&P 500 4,2 procenta, a Nasdaq indeks 4,6 odsto, pa je to bio najslabiji avgust u poslednjih sedam godina.

I na evropskim berzama su cene akcija pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,05 odsto na 7.284 boda, dok je frankfurtski DAX smanjen za 0,97 procenata na 12.834 boda, a pariski CAC 1,37 odsto na 6.125 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...