Porasle cene akcija američkih proizvođača automobila

Berzanski indeksi u SAD beleže blage promene

BerzaNovacSvetVesti

9.8.2022 11:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Berzanski indeksi u SAD beleže blage promene Berzanski indeksi u SAD beleže blage promene
Početkom nedelje indeksi na američkim berzama su beležili blage promene nakon što je podatak o američkoj zaposlenosti u julu ojačao očekivanja da će američka... Berzanski indeksi u SAD beleže blage promene

Početkom nedelje indeksi na američkim berzama su beležili blage promene nakon što je podatak o američkoj zaposlenosti u julu ojačao očekivanja da će američka centralna banka Federalne rezerve (Fed) nastaviti s agresivnim podizanjem kamatnih stopa.

Dow Jones indeks u ponedeljak je porastao svega 29,07 bodova ili 0,09 odsto, na 32.832 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,12 odsto, na 4.140 poena, a Nasdaq 0,1 odsto, na 12.644 boda, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

S&P 500 indeks oporavio se 14 odsto od sredine juna, ali podaci o visokoj inflaciji ukazuju da će Fed u septembru ponovo podići kamatne stope 75 baznih bodova, treći put zaredom.

Tome je doprinelo i snažno zapošljavanje u julu, tokom kojeg je američka ekonomija otvorila 528.000 radnih mesta, uprkos tome što aktivnosti u najvećoj svetskoj ekonomiji u prvom polugodištu beleže blagi pad.

Za dalje smernice investitori čekaju sredu, kada će biti objavljeni podaci o godišnjoj stopi potrošačkih cena, u nadi da će inflacija donekle usporiti nakon što je u junu dostigla 9,1 odsto.

„Podatak o potrošačkim cenama će ili potvrditi da je zaoštravanje monetarne politike Federalnih rezervi uspešno u suzbijanju inflacije ili da će bii potrebno dalje zaoštravanje“, ocenio je Robert Šajn (Robert Schein) iz investicionog društva Blanke Schein Wealth Management.

Vrednost akcija najviše je pala u sektoru informacionih tehnologija, nakon što je proizvođač čipova Nvidia upozorio kako očekuje pad prihoda za drugo tromesečje od 19 odsto u odnosu na prethodno tromesečje, na otprilike 6,7 milijardi dolara, usled pada u gejming industriji.

S druge strane, porasle su cene akcija američkih proizvođača automobila, budući da je američki Senat u nedelju usvojio 430 milijardi dolara vredan zakon za borbu protiv klimatskih promena koji će omogućiti davanje 4.000 dolara poreskog kredita za korišćenje električnih vozila i osigurati milijarde za njihovu proizvodnju.

Evropske berze beleže rast indeksa. Londonski FTSE indeks porastao je 0,57 odsto, na 7.482 boda, frankfurtski DAX 0,84 odsto, na 13.687 poena, a pariski CAC 0,8 odsto, na 6.524 boda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...