najveći dobitaš kompanija Paypal

Nasdaq indeks dostigao najviši nivo u poslednja tri meseca

BerzaNovacSvetVesti

4.8.2022 10:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nasdaq indeks dostigao najviši nivo u poslednja tri meseca Nasdaq indeks dostigao najviši nivo u poslednja tri meseca
Wall Street je zabeležio snažne dobitke, pri čemu je tehnološki indeks Nasdaq dostigao najvišu vrednost u poslednja tri meseca. Takav ishod je rezultat niza... Nasdaq indeks dostigao najviši nivo u poslednja tri meseca

Wall Street je zabeležio snažne dobitke, pri čemu je tehnološki indeks Nasdaq dostigao najvišu vrednost u poslednja tri meseca. Takav ishod je rezultat niza dobrih vesti iz poslovnog sektora, kao i povoljnih makroekonomskih pokazatelja, koji su ublažili zabrinutost investitora oko inflacije, rasta kamatnih stopa i preteće recesije.

Nasdaq tehnološki indeks je posle trgovačkog dana u sredu ojačao 2,59 odsto na 12.668 bodova, dok je Dow Jones porastao 1,29 odsto na 32.812 poena, a S&P 500 indeks 1,56 odsto na 4.155 bodova, prenosi Mina.

Najnoviji podaci ukazali su na rast porudžbina u američkoj industriji u julu, uz smanjivanje problema u lancima snabdevanja i slabljenje cenovnog pritiska. To je ojačalo uverenje dela investitora da ekonomija nije u recesiji, uprkos padu američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u protekla dva tromesečja.

Najnoviji niz poslovnih objava, uključujući iz kompanija Paypal i CVS Health korporacije, takođe su doprineli dobrom raspoloženju investitora. Sve to pomoglo je oporavku Wall Streeta nakon višednevnih gubitaka usled zabrinutosti oko visoke inflacije, rasta kamatnih stopa, smanjivanja ekonomske aktivnosti i geopolitičkih napetosti.

„U toku je sezona objava poslovnih rezultata za drugo tromesečje i u većini slučajeva, od tehnološkog kompleksa do potrošačkih roba i industrije, vidimo bolje rezultate od onoga čega smo se pribojavali i to nam je za sada dovoljno“, ocenio je za Reuters direktor pri investicionom društvu Wedbush Securities, Sahak Manuelian.

Akcija kompanije Paypal poskupela je gotovo deset odsto, nakon što su podignuta očekivanja o njenom prihodu i dobiti do kraja godine. Iz istog razloga poskupela je i akcija lanca apoteka CVS Health 6,3 odsto, a značajno su ojačale i cene akcija kompanja Apple i Amazon, za gotovo četiri odsto, te Mete za 5,4 odsto.

I evropske berze su ostvarile dobitke zahvaljujući dobrim vestima iz poslovnog sektora, pri čemu je londonski FTSE indeks porastao 0,49 odsto na 7.445 boda, frankfurtski DAX 1,03 odsto, na 13.587 poena, a pariski CAC 0,97 odsto na 6.472 boda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...