Wall Street pod pritiskom geopolitičkih napetosti zbog Tajvana

Skače vrednost akcija američkih proizvođača oružja

BerzaNovacSvetU fokusuVesti

3.8.2022 10:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Skače vrednost akcija američkih proizvođača oružja Skače vrednost akcija američkih proizvođača oružja
Wall Street je u utorak u nervoznom trgovanju zabeležio pad, drugi dan zaredom, najviše pod uticajem geopolitičkih tenzija izazvanih posetom predsednice američkog Zastupničkog doma... Skače vrednost akcija američkih proizvođača oružja

Wall Street je u utorak u nervoznom trgovanju zabeležio pad, drugi dan zaredom, najviše pod uticajem geopolitičkih tenzija izazvanih posetom predsednice američkog Zastupničkog doma Kongresa Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) Tajvanu, uprkos kineskim upozorenjima.

Dow Jones indeks je pao 402,23 boda ili 1,23 odsto, na 32.396 bodova, S&P 500 indeks spustio se 0,67 odsto, na 4.091 bod, a Nasdaq 0,16 odsto, na 12.348 bodova, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Na jučerašnji pad S&P indeksa najviše je uticala korekcija cena akcija Microsofta i Vise, 1,1 i 2,4 odsto, budući da su te kompanije uveliko izložene kineskom tržištu. Svih 11 industrijskih sektora sadržanih u S&P 500 indeksu zabeležilo je pad, a po gubicima su prednjačili sektor nekretnina, s padom od 1,3 odsto te finansijski, 1,1 odsto.

Najnoviji podatak američkog ministarstva rada o padu novog zapošljlavanja u junu u SAD od 5,4 odsto, pak, upozorio je investitore da se potražnja na tržištu rada smanjuje.

Znatno je pala i cena akcije industrijskog diva Caterpillara, čak pet odsto, nakon što je upozorio na veći pad potražnje za svojim bagerima u građevinskom krizom pogođenoj Kini, dok se ionako suočava s poremećenim lancima nabavke.

Nasuprot tome, prilično su skočile cene akcija američke vojne industrije – Raytheon Technologiesa, Lockheed Martina, Northrop Grummana i L2Harris Technologiesa, najvećih izvoznika oružja na Tajvan. Cene njihovih akcija prosle su u rasponu od 0,5 do 2,3 odsto.

Ipak, najveća dobitnica bila je akcija Ubera, koja je poskupela čak 19 odsto nakon što je ta kompanija u  drugom tromesečju ostvarila prvu dobit od svog osnivanja te najavila snažnu operativnu dobit za treće tromesečje.

Najtrgovanija je bila akcija Tesle, kojom je u utorak ostvareno 28,7 milijardi dolara prometa, a cena joj je porasla 1,1 odsto nakon što je Citigroup podigao ciljani nivo cene tog proizvođača električnih vozila.

I na evropskim berzama su ponovo zabeleženi gubici. Londonski FTSE indeks spustio se 0,06 odsto, na 7.409 bodova, frankfurtski DAX 0,23 odsto, na 13.449 bodova, a pariski CAC 0,42 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...