Slabija tražnja I očekivana reakcija na podizanje kamatne stope američke centralne banke

Pad cena evropske i američke nafte ispod 120 dolara po barelu

Vesti

16.6.2022 09:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Pad cena evropske i američke nafte ispod 120 dolara po barelu Pad cena evropske i američke nafte ispod 120 dolara po barelu
Cene nafte pale su u sredu na međunarodnim tržištima ispod 120 dolara po barelu, pritisnute zabrinutošću za svetsku ekonomiju i potražnju za gorivom u... Pad cena evropske i američke nafte ispod 120 dolara po barelu

Cene nafte pale su u sredu na međunarodnim tržištima ispod 120 dolara po barelu, pritisnute zabrinutošću za svetsku ekonomiju i potražnju za gorivom u očekivanju podizanja ključnih kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Džavama.

U trenutku pisanja ovog izveštaja, cena severnomorske Brent nafte je 119,2 dolara po barelu, a teksaška nafta WTI je 116,2 dolara po barelu, prema podacima sa portala OilPrice.

Američka centralna banka Federalnih rezervi podigla je kamatne stope 0,75 odsto kako bi obuzdala visoku inflaciju. To je najviše podizanje odjednom u poslednjih 28 godina.

I Evropska centralna banka najavila je prošle sedmice da će zbog visoke inflacije u evrozoni podići kamatne stope u julu četvrtinu procentnog boda, a možda i u septembru, i to još i više.

“Izrazitije zaoštravanje monetarne politike moglo bi izazvati recesiju koja bi uništila potražnju”, dodao je analitičar PVM-a Stiven Brenok (Stephen Brennock).

Zabrinutost za potražnju povećava i novi talas pandemije korona virusa u Kini, budući da bi vlasti mogle podstaći na ponovno uvođenje zaključavanja.

Više cene nafte i slabije prognoze privrede prigušuju izglede za potražnju za naftom, objavila je u Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Značajniji pad cena sprečila je ograničena ponuda. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici muku muče s dostizanjem proizvodnih kvota, a najnoviji je problem politička kriza u Libiji, prenosi Mina.

„Budući da OPEC-ova proizvodnja još kaska za najavljenim nivoom, to bi u drugoj polovini godine moglo rezultirati manjkom u snabdevanju tržišta nafte od oko 1,5 miliona barela dnevno“, rekao je analitičar frankfurtskog Commerzbanka, Karsten Frič (Carsten Fritsch).

Podršku cenama pružilo je i ograničeno snabdevanje benzinom. Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) tražio je od naftnih kompanija objašnjenje zašto ga na tržištu ne nude više.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u utorak koštao 123,73 dolara, što znači da je poskupeo 3,07 dolara u odnosu na prethodni trgovački dan.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...