slaba potražnja u kini

Pad cena nafte na svetskim tržištima prema 93 dolara

BiznisSvetVesti

15.10.2022 11:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 19

Pad cena nafte na svetskim tržištima prema 93 dolara Pad cena nafte na svetskim tržištima prema 93 dolara
Cene nafte pale su na međunarodnim tržištima prema 93 dolara zbog upozorenja da bi svetska ekonomija mogla skliznuti u recesiju, ali i slabe potražnje... Pad cena nafte na svetskim tržištima prema 93 dolara

Cene nafte pale su na međunarodnim tržištima prema 93 dolara zbog upozorenja da bi svetska ekonomija mogla skliznuti u recesiju, ali i slabe potražnje u Kini.

Na londonskom tržištu cena barela u petak je pala 1,49 dolara na 93,08 dolara, a na američkom 1,64 dolara na 87,47 dolara, prenosi Mina.

Trgovce su zabrinule prognoze o mogućoj globalnoj recesiji koja bi značila slabiju potražnju za naftom.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) snizila je u četvrtak zbog moguće recesije prognoze rasta potražnje u ovoj i sledećoj godini, nadovezavši se na snižene procene Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

„Cene su pritisle znatno snižene prognoze potražnje, u prvom redu u idućoj godini“, rekli su analitičari Commerzbanka.

Naftni kartel i njegovi saveznici podigli su prašinu ove sedmice odlukom o smanjenju proizvodnje od novembra za dva miliona barela dnevno u odnosu na referentne vrednosti.

IEA objašnjava da neke članice u proteklom periodu nisu uspele da realizuju kvote, što znači da će OPEC+ zapravo smanjiti proizvodnju za milion barela dnevno.

Trgovci prate i situaciju u Kini koja strogim merama nastoji da suzbije novi talas zaraze koronom. Broj zaraženih je mali u odnosu na globalne standarde, ali Kina sprovodi politiku nulte tolerancije na korona virus, što snažno koči privredne aktivnosti, a time i potražnju za naftom.

Kočnica svetskoj ekonomiji mogla bi biti i ponovljeno podizanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zbog visoke stope osnovne inflacije u septembru. Centralna banka ponovo će raspravljati o troškovima zaduživanja 1. i 2. novembra.

U odvojenom izveštaju OPEC je objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u četvrtak koštao 93,66 dolara, što znači da je pojeftinio 1,46 dolara.

Tagovi
CENE NAFTA OPEC

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...