Usled slabljenja potražnje i rasta ruskog izvoza

Pad cene aluminijuma ispod 2.200 dolara po toni

AnalizaSvetU fokusuVesti

22.9.2022 10:22 Autor: Vladimir Jokanović 2

Pad cene aluminijuma ispod 2.200 dolara po toni Pad cene aluminijuma ispod 2.200 dolara po toni
Cena aluminijuma na berzi u Londonu pala je u sredu na najiži nivo od marta 2021. godine, zbog očekivanog značajnog povećanja kamatnih stopa u... Pad cene aluminijuma ispod 2.200 dolara po toni

Cena aluminijuma na berzi u Londonu pala je u sredu na najiži nivo od marta 2021. godine, zbog očekivanog značajnog povećanja kamatnih stopa u SAD, kao i zbog jačanja američkog dolara, koji je dostigao najvišu vrednost u poslednjih 20 godina.

Cena aluminijuma na Londonskoj berzi metala (LME) pala je na 2.198 dolara po toni, prenosi TASS pozivajući se na podatke trgovačke platforme. Uprkos visokim troškovima energije, globalna proizvodnja aluminijuma porasla je za 3,5 odsto u avgustu, na godišnjem nivou.

U isto vreme zbog cena energije evropske topionice aluminijuma morale su da smanje proizvodnju za 1,1 milion tona godišnje. ArcelorMittal jedan od najvećih proizvođača u Nemačkoj, najavio je zatvaranje dva svoja preduzeća.


Referentna cena aluminijuma na Londonskoj berzi pala je za 21 odsto od početka tekuće godine, prenosi Reuters. Potražnja za aluminijumom u svetu je pala usled rastuće inflacije i porasta cena energije, a zapadni proizvođači sve su manje konkurentni u odnosu na ruske.

Foto: Unsplash.jpg

Mesečni uvoz aluminijuma iz Rusije u SAD, koji je izuzet iz američkih sankcija, porastao je za 60 odsto u odnosu na april tekuće godine. Zbog toga se oglasio tamošnji ogranak kompanije Rio Tinto, navodeći da je „veoma teško imati profitabilnu industriju aluminijuma u Americi“, zbog uvoza iz Rusije, prenosi Bloomberg.

Američka administracija odbila je sankcionisanje ruskog uvoza aluminijuma zbog zabrinutosti da bi takav potez naštetio potrošačima. Rusija je drugi najveći proizvođač metala u svetu, a aluminijum koji izvozi u SAD obično čini oko 10 odsto ukupnog američkog uvoza tog metala.

Ruska aluminijumska kompanija United Co Rusal International razmatra prodaju aluminijuma direktonu u skladišta Londonske berze metala u Aziji, jer se komopanija suočava sa poteškoćama u pronalaženju kupaca.

Iako Rusal nije sankcionisan zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini, neki od značajnih klijenata u SAD i Evropi ne žele da trguju sa ruskom kompanijom. Istovremeno, domaća potražnja za aluminijumom u Rusiji opala je zbog straha od recesije, pa Rusal planira da proda višak robe na berzi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.