globalna nestašica poluprovodnika otežala proizvodnju frižidera i mikrotalasnih pećnica

Pad maloprodaje u SAD od 1,1 odsto

BiznisPoslovanjePreduzetnikSvetVesti

17.8.2021 18:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pad maloprodaje u SAD od 1,1 odsto Pad maloprodaje u SAD od 1,1 odsto
Maloprodaja u Sjedinjenim Američkim Državama opala je u julu više nego što se očekivalo, jer su se problemi sa nabavkom proizvodnih komponenti odrazili na... Pad maloprodaje u SAD od 1,1 odsto

Maloprodaja u Sjedinjenim Američkim Državama opala je u julu više nego što se očekivalo, jer su se problemi sa nabavkom proizvodnih komponenti odrazili na kupovinu motornih vozila i druge robe. Uprkos tome, potrošnja na usluge ipak bi mogla da zadrži privredu na putu snažnog rasta u trećem kvartalu.

Promet u trgovini na malo je pao u SAD-u prošlog meseca za 1,1 odsto, saopštilo je u utorak Ministarstvo trgovine, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Podaci o maloprodaji za jun su revidirani naviše i pokazuju rast od 0,7 procenata umesto ranije objavljenog podatka od 0,6 odsto.

Globalna nestašica poluprovodnika otežala je proizvodnju motornih vozila, a uticala je i na manjak ponude nekih uređaja za domaćinstvo, kao što su mikrotalasne pećnice i frižideri.

Kada se iz prometa izuzmu automobili, benzin, građevinski materijal i usluge u prehrambenoj delatnosti, američka maloprodaja je prošlog meseca pala za jedan odsto nakon rasta od 1,4 procenta u junu. Ova, takozvana bazna trgovina na malo, najviše korpespondira komponenti o potrošnji stanovništva u formiranju bruto domaćeg proizvoda.

Privatna potrošnja, koja čini više od dve trećine američke ekonomske aktivnosti, zabeležila je dvocifreni rast u drugom kvartalu ove godine, što je poguralo rast BDP-a iznad najvišeg nivoa zabeleženog u četvrtom tromesečju 2019.

Privreda SAD-a je u drugom kvartalu 2021. godine porasla po godišnjoj stopi od 6,5 procenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...