negativno uticali povišeni nivoi inflacije i tekuća energetska kriza

Pad nemačke ekonomije u četvrtom kvartalu 2022. godine

EUVesti

24.2.2023 11:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pad nemačke ekonomije u četvrtom kvartalu 2022. godine Pad nemačke ekonomije u četvrtom kvartalu 2022. godine
Nemačka ekonomija niža je za 0,4 odsto u četvrtom kvartalu u 2022. godini, u poređenju sa prethodnim kvartalom, prema drugom čitanju objavljenom u petak.... Pad nemačke ekonomije u četvrtom kvartalu 2022. godine

Nemačka ekonomija niža je za 0,4 odsto u četvrtom kvartalu u 2022. godini, u poređenju sa prethodnim kvartalom, prema drugom čitanju objavljenom u petak.

Brojka je bila gora od trenutne procene o padu od 0,2 odsto na kvartalnom nivou, pokazali su podaci Federalnog zavoda za statistiku (Destatis).

Povišeni nivoi inflacije i tekuća energetska kriza negativno su se odrazili na nemačku ekonomiju krajem godine, posebno smanjivši rashode domaćinstava za krajnju potrošnju, napominje Destatis, prenosi Anadolu Agency.

BDP je porastao u prva tri kvartala prošle godine (u prvom 0,8 odsto, u drugom 0,1 i u trećem kvartalu 0,5 odsto) uprkos ekonomskim izazovima kao što su nastavak krize Covid-19 i rat Rusije i Ukrajine, navodi se u saopštenju.

Na godišnjem nivou, najveća evropska privreda porasla je 0,3 odsto u četvrtom kvartalu zahvaljujući jačoj domaćoj tražnji u odnosu na godinu ranije.

U 2022. kalendarski prilagođeni BDP Nemačke je porastao za 1,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...