Istraživanje sprovedeno među 11.000 ispitanika

Nemačka srednja i mala preduzeća na meti hakera

AnalizaEUU fokusu

23.2.2023 19:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Nemačka srednja i mala preduzeća na meti hakera Nemačka srednja i mala preduzeća na meti hakera
Digitalizacijom poslovanja preduzeća otvaraju vrata i za sajber kriminal. Analize pokazuju da su u Nemačkoj od 2018. do 2020. godin tri od 10 malih... Nemačka srednja i mala preduzeća na meti hakera

Digitalizacijom poslovanja preduzeća otvaraju vrata i za sajber kriminal. Analize pokazuju da su u Nemačkoj od 2018. do 2020. godin tri od 10 malih i srednjih predzeća bila meta sajber napada.

Studija koju je u četvrtak objavila nemačka razvojna banka KfW otkrila je da su posebno na meti bila veća preduzeća sa više od 100 zaposlenih i ona sa posebno izraženim digitalnim aktivnostima, prenosi agencija DPA.

Tako je napadnuto 43 odsto preduzeća koja su 2020. potrošila više od 100.000 evra na digitalizaciju. Među firmama koje nisu imale toliko velika ulaganja, udeo je bio samo 23 odsto.

Najveću pretnju predstavljala je ucena hakera da preduzeće plati novac da pristupi blokiranim datotekama i sistemima, ili za ćutanje.

Vrlo česta vrsta napada bilo je zlonamerno slanje velike količine podataka prema ciljanom sajtu, izvestila je banka pozivajući se na istraživanje sprovedeno među više od 11.000 preduzeća.

Stručnjaci računaju da će sve intenzivnija digitalizacija sa sobom doneti i nove oblike mahinacija. 

U mnogim malim i srednjim preduzećima se opasnost ili ne propoznaje ili se iz drugih razloga nedovoljno suzbija. Preduzećima je, na primer, teško da za IT bezbednost nađu odgovarajuće stručno osoblje ili pouzdane pružaoce te vrste usluga.

U studiji se zato predlaže sastavljanje spiskova pružalaca IT usluga na osnovu definisanih kvalitativnih merila.

Zahtevi koje nameću zaštita podataka i bezbednost datoteka još su najveća prepreka za digitalizaciju u malim i srednjim preduzećima, rekla je glavna ekonomistkinja KfW Frici Keler Gajb (Fritzi Köhler-Geib).

Mnogi IT bezbednosni incidenti, dodala je, mogu da se spreče odgovarajućom edukacijom, treninzima i stalnim učenjem.

  • TATJANA

    24.2.2023 #1 Author

    Veća digitalizacija nosi i veći rizik od ovakvog kriminala

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    24.2.2023 #2 Author

    Eto im njihova digitalizacija. Ekstra polje za novu generaciju kriminalaca koji neće nositi fantomske i koji ce bice jako obrazovani.

    Odgovori

  • GOCA BG

    24.2.2023 #3 Author

    Sve ce biti vise ovakvih situacija u svim zemljama…

    Odgovori

  • Maria

    26.2.2023 #4 Author

    To nam je donela digitalizacija svega i svačega…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...