Vrednost "crnog zlata" na dvogodišnjem maksimumu

Pad nezaposlenosti u SAD pogurao cene nafte

SvetVesti

11.6.2021 08:58 Autor: Vladimir Jokanović 0

Pad nezaposlenosti u SAD pogurao cene nafte Pad nezaposlenosti u SAD pogurao cene nafte
Cene nafte porasle su do najviših vrednosti u poslednje dve godine nestabilne trgovine nošene optimizmom zbog izgleda snažne ekonomske potražnje nakon što su podaci... Pad nezaposlenosti u SAD pogurao cene nafte

Cene nafte porasle su do najviših vrednosti u poslednje dve godine nestabilne trgovine nošene optimizmom zbog izgleda snažne ekonomske potražnje nakon što su podaci o nezaposlenosti u SAD pali na najnižu vrednost od prvog talasa pandemije Covid-19.

Pre toga, tržište je na kratko reagovalo padom cena nafte nakon izveštaja medija da su SAD ukinule sankcije iranskim naftinim zvaničnicima, prenosi Economic Times. Američko Ministarstvo finansija saopštilo je kasnije da je odluka o uklanjanju sankcija protiv trojice zvaničnika Teherana bila rutinska i da nema veze sa pregovorima o obnovi nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici, OPEC+, saopštila je da će ove godine potražnja za naftom porasti za 6,6 odsto ili za 5,96 miliona barela dnevno. Njena mesečna prognoza ostala je nepromenjena drugi mesec za redom, a analitičari prognoziraju da izgledi za porast potražnje i dalje jačaju.

Analitičari ocenjuju da bi Iran mogao da obezbedi oko milion do dva miliona barela dnevno dodatne opskrbe naftom ako se postigne dogovor i Teheranu budu ukinute sankcije. Komentarišući pad nezaposlenosti u SAD, analitičari navode da to znači veću potrošnju energije, a bolja ekonomija je neophodan preduslov za povećanje obima drumskog i vazdušnog saobraćaja.

Cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) dostigla je u petak ujutro (CET) vrednost 70,24 dolara za barel, dok se severnomorskom naftom Brent u isto vreme trgovalo po ceni višoj od 70,50 dolara po barelu, prenosi specijalizovani portal za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...