PAD PLATNOG PROMETA U CRNOJ GORI U julu niži za 445 miliona evra, u odnosu na isti mesec prošle godine

RegionVesti

22.8.2020 11:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

PAD PLATNOG PROMETA U CRNOJ GORI U julu niži za 445 miliona evra, u odnosu na isti mesec prošle godine PAD PLATNOG PROMETA U CRNOJ GORI U julu niži za 445 miliona evra, u odnosu na isti mesec prošle godine
Ukupna vrednost platnog prometa u julu ove godine je za 445 miliona evra manja nego u istom mesecu prošle godine ili za oko 27... PAD PLATNOG PROMETA U CRNOJ GORI U julu niži za 445 miliona evra, u odnosu na isti mesec prošle godine

Ukupna vrednost platnog prometa u julu ove godine je za 445 miliona evra manja nego u istom mesecu prošle godine ili za oko 27 odsto, pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore.

Ovo potvrđuje veliki pad prometa i smanjenje međusobnih transakcija unutar crnogorskog ekonomskog sistema, što je posledica rekordno loše turističke sezone uzrokovane Vladinim merama u borbi sa pandemijom.

Vrednost platnog prometa u julu ove godine iznosila je milijardu i 256 miliona evra dok je u istom mesecu prošle godine bila 1,7 milijardi evra.

Dnevni prosek platnog prometa u julu prošle godine vredeo je 77 miliona evra za 22 radna dana, a sada je bio 59 miliona evra za 21 radni dan.

Prema zvaničnim podacima pad turističke posete u julu iznosio je oko 92 odsto. Sve ovo će uticati na značajniji pad bruto domaćeg proizvoda od Vladine prognoze od 6,8 odsto.

Prema podacima Monstata, pad prometa u ukupnim uslugama u drugom kvartalu (april, maj i jun) u odnosu na isti period prošle godine iznosio je 34,1 odsto. Promet u prodavnicama zabeležio je pad od 25,8 odsto.

U sektoru saobraćaja i skladištenja, promet u ovom tromesečju u odnosu na isti period prošle godine bio je manji za 55,7 odsto. Najveći pad prometa beleži sektor “usluga smeštaja i ishrane”, koji obuhvata hotele, restorane i kafiće, u ovom periodu iznosio je 77,1 odsto.

U sektoru informisanje i komunikacije promet za ova tri meseca bio je manji za 6,4 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...