smanjena kupovna moć građana

Pad prometa maloprodaje u EU i evrozoni u aprilu prvi put od kraja prošle godine

BiznisEUVesti

4.6.2022 12:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 17

Pad prometa maloprodaje u EU i evrozoni u aprilu prvi put od kraja prošle godine Pad prometa maloprodaje u EU i evrozoni u aprilu prvi put od kraja prošle godine
Promet u maloprodaji Evropske unije i evrozone pao je u aprilu prvi put od kraja prošle godine, odražavajući smanjenu kupovnu moć građana u periodu... Pad prometa maloprodaje u EU i evrozoni u aprilu prvi put od kraja prošle godine

Promet u maloprodaji Evropske unije i evrozone pao je u aprilu prvi put od kraja prošle godine, odražavajući smanjenu kupovnu moć građana u periodu snažnog rasta cena energije, pokazao je izveštaj Eurostata.

Sezonski prilagođeni promet u maloprodaji u EU i u evrozoni pao je u aprilu 1,3 odsto u odnosu na mart kada je prema revidiranim Eurostatovim podacima porastao 0,6 odsto, odnosno 0,3 odsto, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Najviše je na oba područja pao promet u prodaji prehrambenih proizvoda, pića i duvana, 2,3 odsto u EU i 2,6 odsto u evrozoni. Pala je i prodaja široke kategorije neprehrambenih proizvoda, 0,9 odsto u EU i 0,7 odsto u evrozoni.

Najviše je i u EU i u evrozoni porastao promet na benzinskim pumpama, 1,4 odsto, odnosno 1,9 odsto. Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u aprilu na mesečnom nivou pala prodaja u Sloveniji, 7,7 odsto. Slede Nemačka i Letonija s padom prometa od 5,4 odsto, odnosno 3,9 procenata. U Hrvatskoj je promet u maloprodaji smanjen u aprilu 0,5 odsto u odnosu na mart kada je porastao 1,8 odsto. Isti pad prometa zabeležila je i Finska, a blizu je i Kipar s padom prometa od 0,4 odsto.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Najveći rast prometa u aprilu je zabeležila Španija 5,3 odsto. Sedi Luksemburg s rastom prometa u maloprodaji od 3,7 odsto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Češku, Grčku i Italiju.

Na godišnjem nivou kalendarski prilagođeni promet u maloprodaji u EU porastao je u aprilu pet odsto, a u evrozoni 3,9 odsto. Revidirani podaci za mart pokazuju rast prometa u EU od 2,8 odsto, te 1,6 odsto rasta u evrozoni. Najsnažnije je u aprilu na oba područja porasla prodaja goriva, 14,6 odsto. Prodaja široke kategorije neprehrambenih proizvoda porasla je 9,6 odsto u EU, te 8,9 odsto u evrozoni.

Par prometa zabeležen je samo u kategoriji prehrambenih proizvoda, 2,8 odsto u EU odnosno za četiri odsto u evrozoni. Među zemljama EU Slovenija se izdvajala najvećim rastom prometa u maloprodaji na godišnjem nivou, 29,6 odsto. Slede Poljska i Malta s rastom prodaje od 21,1 odsto, odnosno 17,5 odsto u odnosu na prošlogodišnji april. U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u aprilu uvećan 3,5 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mesec, nakon skoka od 5,3 odsto u prethodnom mesecu.

Sličan rast prometa u aprilu imala je i Švedska, 3,7 odsto. Najveći pad prometa na godišnjem nivou zabeležila je u aprilu Finska, 3,4 odsto. Slede Luksemburg i Belgija s padom prometa od 2,9 odsto, odnosno 1,9 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...