PAD SRBIJE NA SVETSKOJ LISTI PO TRANSPARETNOSTI BUDŽETA za osam mesta

SrbijaVesti

29.4.2020 16:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

PAD SRBIJE NA SVETSKOJ LISTI PO TRANSPARETNOSTI BUDŽETA za osam mesta PAD SRBIJE NA SVETSKOJ LISTI PO TRANSPARETNOSTI BUDŽETA za osam mesta
Srbija je pala za osam mesta i nalazi se na 70. mestu od 117 zemalja u međunarodnom istraživanju Indeks otvorenosti budžeta (Open budget index... PAD SRBIJE NA SVETSKOJ LISTI PO TRANSPARETNOSTI BUDŽETA za osam mesta

Srbija je pala za osam mesta i nalazi se na 70. mestu od 117 zemalja u međunarodnom istraživanju Indeks otvorenosti budžeta (Open budget index – OBI), saopštila je Transparetnost Srbije.

Srbija je u istraživanju za 2019. godinu ocenjena sa 40 poena, od maksimalnih 100. Ta ocena je za tri poena manja u odnosu na istraživanje o transparentnosti budžeta za 2017. godinu, kada je Srbija imala skor 43 i nalazila se na 62. mestu na listi. .

Od zemalja u regionu koje su ocenjivane, Bosna i Hercegovina ima lošiji skor (33), Severna Makedonija je za nijansu bolja (41), dok je najbolje rangirana Bugarska sa skorom 71 a Hrvatska i Slovenija imaju skor 68.

Na vrhu ove rang liste su Novi Zeland i Južnoafrička Republika (87) i Švedska (86).

Transparetnost Srbije ističe da je ocena Srbije mogla biti bolja da su ispoštovane obaveze i rokovi iz budžetskog kalendara prilikom pripreme budžeta za 2019.godinu i razmatranja završnog računa.

Činjenica da je došlo do poboljšanja u pripremi budžeta za 2020, i da je Skupština nedavno usvajala završne račune budžeta, što će uticati na popravljanje skora u narednim istraživačkim ciklusima.

Da bi Srbija popravila poziciju na ovoj rang listi, kako se navodi, pored poštovanja budžetskog kalendara, neophodno je takođe da Vlada počne da priprema polugodišnji izveštaj o izvršenju budžeta u skladu sa međunarodnim standardima, a Skupština Srbije da aktivnije prati izvršenje budžeta, uticaj novih zakona na javne finansije, ostvarivanje preporuka Državne revizorske institucije i da raspravlja o Fiskalnoj strategiji i analizama Fiskalnog saveta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...