Uslužni sektor ispod očekivanih vrednosti

Pada poslovna aktivnost kompanija u Rusiji

PoslovanjeVesti

5.4.2022 11:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Pada poslovna aktivnost kompanija u Rusiji Pada poslovna aktivnost kompanija u Rusiji
Ruski privatni sektor pretrpeo je “značajan pad” poslovne aktivnosti prošlog meseca, što je posledica sankcija do kojih je doveo rusko-ukrajinski sukob i opadanje vrednosti... Pada poslovna aktivnost kompanija u Rusiji

Ruski privatni sektor pretrpeo je “značajan pad” poslovne aktivnosti prošlog meseca, što je posledica sankcija do kojih je doveo rusko-ukrajinski sukob i opadanje vrednosti rublje, navodi firma S&P Global.

Ruski kompozitni PMI indeks spustio se sa 50,8, koliko je imao u februaru, na 37,7, pri čemu i uslužni i proizvodni sektor beleže oštar pad, objavljeno je u izveštaju firme S&P Global, piše Bloomberg.

Indeks poslovnih aktivnosti u sektoru usluga pao je sa 50,8 na 38,1, značajno ispod referentne vrednosti. Ovo je najniže očitavanje još od pandemije 2020. godine i niže od prognoziranih 46, što je bila očekivana srednja vrednost za analitičare koje je anketirao Bloomberg.

Prošle nedelje iz kompanije S&P Global je saopšteno da je proizvodni PMI indeks pao sa 48,6 na 44,1, što je uzrokovano primetnim povlačenjem aktivnosti kada su u pitanju postrojenja i nove narudžbine.

I uslužne kompanije i proizvođači prijavili su rekordni rast cena, dok je u sektoru za zapošljavanje došlo do velikog povlačenja zbog značajnih zaostataka u radu i slabih izgleda za poslovanje u budućnosti.

Sankcije koje je Zapad uveo Rusiji, usmerile su ekonomiju ove zemlje ka nečemu što bi se moglo nazvati najvećom recesijom u modernoj istoriji. Banka Rusije povećala je ključne kamatne stope do 20 odsto kako bi se borila sa ubrzanom inflacijom i sprečila dalji pad nacionalne valute.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...