kompanija planira da poveća svoj proizvodni kapacitet

Panasonic izabrao lokaciju za svoju treću fabriku baterija u SAD

AutomobiliSvetVesti

18.4.2023 11:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Panasonic izabrao lokaciju za svoju treću fabriku baterija u SAD Panasonic izabrao lokaciju za svoju treću fabriku baterija u SAD
Panasonic razmatra izgradnju fabrike za proizvodnju baterija za električna vozila u američkoj državi Oklahoma, tvrdi izvor upoznat sa planom. Ako plan bude formalizovan, to... Panasonic izabrao lokaciju za svoju treću fabriku baterija u SAD

Panasonic razmatra izgradnju fabrike za proizvodnju baterija za električna vozila u američkoj državi Oklahoma, tvrdi izvor upoznat sa planom.

Ako plan bude formalizovan, to bi bila treća fabrika baterija za električna vozila u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), posle Nevade i Kanzasa, koju bi otvorio japanski proizvođač, glavni dobavljač kompanije Tesla Inc, prenosi Mina.

Panasonic i Vlada Oklahome zaključili su ugovor kojim se utvrđuju uslovi pod kojima bi elektronska kompanija stekla pravo na subvenciju ako bi izgradila fabriku.

„Tačno je da smo zaključili ugovor, ali o drugim detaljima još nije odlučeno“, rekao je zvaničnik Panasonica.

Izvor je kazao da je Oklahoma samo jedna od lokacija kandidata za novu fabriku i da sporazum ne garantuje nikakvu investiciju japanske kompanije.

Panasonic, koji zajedno sa Teslom vodi svoju fabriku za proizvodnju baterija Gigafaktori u Nevadi, najavio je u julu prošle godine da će uložiti do oko četiri milijarde dolara u izgradnju još jedne fabrike u Kanzasu.

Iako fabrika u Kanzasu nije počela sa radom, kompanija planira da poveća svoj proizvodni kapacitet baterija za električna vozila na 150 do 200 gigavata do fiskalne 2028. godine, što je tri do četiri puta više od trenutnog kapaciteta.

Taj potez dolazi pošto Panasonic i drugi proizvođači baterija žure da povećaju proizvodni kapacitet u SAD, nakon predviđanja da će potražnja za automobilskim baterijama brzo rasti sa širenjem tržišta električnih vozila.

  • MITAR

    20.4.2023 #1 Author

    Ciljevi Amerike su jasni a to je da evropa u potpunosti zavisi od njihovog trzista i to je svakim danom sve vidljivije.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...