DRAGOLJUB KOJČIĆ ZA BIZNIS.RS

Pandemija korona virusa menja globalne odnose između velikih sila

AnalizaSrbijaSvetU fokusuVesti

4.3.2021 13:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Pandemija korona virusa menja globalne odnose između velikih sila Pandemija korona virusa menja globalne odnose između velikih sila
Pandemija korona virusa postala je prva velika socijalna kataklizma posle Drugog svetskog rata, koja ima ogroman uticaj i na globalnu ekonomiju, izjavio je za... Pandemija korona virusa menja globalne odnose između velikih sila

Pandemija korona virusa postala je prva velika socijalna kataklizma posle Drugog svetskog rata, koja ima ogroman uticaj i na globalnu ekonomiju, izjavio je za Biznis.rs politički filozof Dragoljub Kojčić.

On je ukazao da će aktuelna pandemija sigurno uticati na globalne odnose između velikih sila, kako ekonomskih, tako i geopolitičkih.

“Pandemija je povod da pojedine velike ekonomije pokažu svoju vitalnost i sposobnost da se uspešno bore protiv velikih globalnih poremećaja, i to će sigurno doprineti da pojedine ekonomske sile manifestuju prestiž kako nacionalnih ekonomija tako i pojedinih ekonomskih modela”, istakao je Kojčić.

On je upozorio da se sada javlja rizik da pojedine velike ekonomske i globalne sile, koje nisu pokazale dovoljnu efikasnost u borbi protiv pandemije korona virusa, svoju globalnu dominaciju dokažu ili učvrste korišćenjem drugih metoda.

Kada se govori o pojedinim globalnim uticajima pandemije, vidimo da procene globalnih ekonomskih analitičara ali i međunarodnih organizacija govore da će uspešna borba protiv korona virusa doprineti da Kina brže nego što se očekivalo postane najveća globalna ekonomija, rekao je Kojčić.

On ističe da je ova pandemija takođe pokazala da je sudbina čovečanstva jedinstvena i da je liberalni kapitalizam podigao svetsku ekonomsku međuzavisnost na najviši nivo, a da su na tome radile i međunarodne finansijske institucije poput MMF, Svetske banke ili Svetske trgovinske organizacije.

Međutim, pandemija je dovela do situacije da svaka država počinje da shvata da su neke obaveze samo njene obaveze. Pokazalo se da ne postoje međunarodni centri za koordinaciju koji efikasno mogu da rešavaju sve probleme koje je izazvala pandemija. To smo videli i na primeru nabavke vakcine za EU, gde su pojedine zemlje članice počele samostalno da nabavljaju vakcine za svoje stanovništvo, istakao je Kojčić.

Foto: Pixabay.com

On je posebno naglasio da je Srbija u tom segmentu, brige o zdravlju građana ali i brige o sopstvenoj ekonomiji ostvarila veoma dobre rezultate, u poređenju sa drugim evropskim zemljama. Kojčić ističe da je na globalnom nivou, u određenoj meri, došlo do renacionalizacije ekonomije.

On je ukazao da se u tom nalaženju balansa između nacionalnog i globalnog Srbija veoma dobro snašla, ne samo u segmentu ekonomije. Istovremeno, Srbija je uspela i da očuva balans između Istoka i Zapada, posebno kada je u pitanju privlačenje investicija, i da time sačuva i svoje bazične nacionalne interese, istakao je Kojčić.

  • Peco

    4.3.2021 #1 Author

    Kojcic, u maniru nacionalnog intelektualca, patriote, izvrsio je analizu svetske ekonomske situacije. Analizirajuci resurse i razaranje od Kovida, Kojcic zakljucuje da Srbiji ipak predstoje bolji dani. Nadajmo se da je znalac, kao sto je Kojcic nije pogresio i da ce sunce i nas da ogreje. Hoce. Znam da on ne gresi.

    Odgovori

  • N. N.

    4.3.2021 #2 Author

    Ocekivano

    Odgovori

  • Stevan

    6.3.2021 #3 Author

    Evo još jednog Kojčićevog analitičkog teksta i kako on to već radi, ispisanog namerno tačnim prikazima i interpretacijama. Ovaj put tekst je o pandemiji, danas svetskom problemu broj jedan i njenoj moći, da svojim tektonskim poremećajima uzdrma svet i njegove najčvršće društvene strukture. Nije samo analitički postupak, vrednost ovog Kojlićevog teksta, koji kao takav pruža jednu od osnova za formiranje karaktera u borbi protiv pandemije, već su tu, pored konstatacija i predlozi, sugestije i perspektive, i to sve u svrhu samo jednog, a to je, ljudsko dobro. Jer, kako to lepo reče autor – sudbina je čovečanstva jedinstvena,

    Odgovori

  • B.B.

    6.3.2021 #4 Author

    Dobar komentar. Previše se posmatramo šta je loše. Zato bih pohvalio komentar. Treba razvijati naše prednosti! Imamo ih, vidimo ih, kao i konkuremcija. To je šansa za brz razvoj da smanjimo razliku za svetom u par godina.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...