Najnovije poslovne vesti Biznis.rs

PANDEMIJA SE ODRAZILA NA SPOLJNOTRGOVINSKU RAZMENU U Hrvatskoj izvoz manji za 7,7 odsto, a uvoz za 11,9 procenata

RegionVesti

8.9.2020 16:18 Autor: Marija Jovanović 0

PANDEMIJA SE ODRAZILA NA SPOLJNOTRGOVINSKU RAZMENU U Hrvatskoj izvoz manji za 7,7 odsto, a uvoz za 11,9 procenata PANDEMIJA SE ODRAZILA NA SPOLJNOTRGOVINSKU RAZMENU U Hrvatskoj izvoz manji za 7,7 odsto, a uvoz za 11,9 procenata
Vrednost hrvatskog robnog izvoza u prvih sedam meseci ove godine iznosila je 61,5 milijardi kuna, što je 7,7 odsto manje u odnosu na isti... PANDEMIJA SE ODRAZILA NA SPOLJNOTRGOVINSKU RAZMENU U Hrvatskoj izvoz manji za 7,7 odsto, a uvoz za 11,9 procenata

Vrednost hrvatskog robnog izvoza u prvih sedam meseci ove godine iznosila je 61,5 milijardi kuna, što je 7,7 odsto manje u odnosu na isti period 2019. godine, dok je uvoz pao za 11,9 odsto, tačnije na na 98,3 milijarde kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

Pandemija korona virusa uticala je na međunarodnu trgovinu robom, čije su posledice vidljive i na spoljnotrgovinskoj razmeni, pri čemu Hrvatska poslednjih nekoliko meseci beleži brži pad robnog uvoza od izvoza, prenosi Seebiz. 

To je uticalo i na smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, koji je u prvih sedam meseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjen za 18,2 odsto, na 36,8 milijardi kuna. 

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Pokrivenost uvoza izvozom u prvih sedam meseci ove godine iznosila je 62,6 odsto, dok je u isto vreme prošle godine bila 59,7 odsto. 

U zemlje članice EU u prvih sedam meseci izvezena je roba od nešto manje od 43 milijarde kuna, što je 4,9 odsto manje nego u istom razdoblju 2019. Izvoz u zemlje, koje nisu članice, pao je za 13,5 odsto, na 18,6 milijardi kuna.  

Vrednost uvezene robe u prvih sedam meseci je iz EU pala za 12,5 odsto, na 78,8 milijardi kuna. Istovremeno, vrednost uvoza iz drugih zemalja pala je za 9,5 odsto, na 19,5 milijardi kuna. 

Izražen u evrima, hrvatski robni izvoz u prvih sedam meseci ove godine iznosio je 8,2 milijardi evra, što je na godišnjem nivou pad za devet odsto, dok je uvoz pao za 13,2 odsto, na nešto više od 13 milijardi evra. 

Foto: Pixabay.com

Spoljnotrgovinski deficit iznosio je 4,9 milijardi evra. U zemlje članice EU u prvih sedam meseci je izvezeno robe u vrednosti 5,7 milijardi evra, odnosno 6,3 odsto manje nego u istom periodu lane. 

U zemlje izvan EU izvoz je pao za 14,8 odsto, na 2,5 milijardi evra. Vrednost uvezene robe iz EU u prvih sedam meseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine pala je za 13,8 odsto, na 10,5 milijardi evra, dok je vrednost uvoza u Hrvatsku iz zemalja koje nisu članice EU pala za 10,8 odsto, na 2,6 milijardi evra. Izvoz u prvih šest meseci pao 5,9 odsto, uvoz 11,3 odsto. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...